Таємничий хакер переказав Україні вкрадені у російських спецслужб біткойни

Коментарi:

Невідомий хакер (який навіть може бути співробітником російських спецслужб) виявив 986 біткойн-гаманців, контрольованих ФСБ, Службою зовнішньої розвідки та військовою розвідкою (Головним управлінням Генерального штабу ЗС РФ).

Він знищив у них біткойни на $300 000, а потім почав переказувати криптовалюту Україні.

Про це розповіла CoinDesk, яка отримала звіт у справі від Chainalysis – американської компанії, що займається аналізом блокчейну та операціями з криптовалютою. Серед клієнтів Chainalysis – уряд США.

За даними Chainalysis, щоб знайти гаманці спецслужб, невідомий використав функцію, за допомогою якої документуються транзакції в блокчейні біткойну. Сталося це перед початком війни в Україні, і хакер розіслав повідомлення російською мовою, де заявив, що ці гаманці використовуються спецслужбами для фінансування хакерських операцій.

Невідомо, чи це так, але достовірності такому твердженню додає той факт, що треті сторони раніше пов'язували з Росією адреси принаймні трьох із цих гаманців, зазначає Chainalysis. Два з них були пов'язані з атакою на американську IT-компанію Solarwinds у 2020 р., під час якої постраждали понад 200 організацій – її клієнтів у всьому світі. У США Solarwinds вважається однією з найсерйозніших кібератак, що призвела до витоку даних з ряду американських відомств, а також НАТО, уряди Великобританії, Європарламенту, Microsoft та ін. 2016 р.

Спочатку хакер хотів знищити біткойни зі знайдених гаманців і за допомогою функції OP_RETURN, що анулює попередні транзакції, зробив це з криптовалютою на $300 000, оцінила Chainalysis. На думку її фахівців, його готовність та здатність це зробити підтверджують заяви хакера.

Але після російського вторгнення в Україну він почав пересилати криптовалюту в гаманці, які відкрив уряд України для збору коштів на боротьбу з агресією, зазначила Chainalysis:

При цьому, згідно з її аналізом, доступ до криптогаманців російських спецслужб він отримав у результаті не злому, а за допомогою «інсайдерських дій».

"Просто кажучи, ця людина могла проникнути в структуру хакерів, які працюють на Росію, або могла бути співробітником російських спецслужб, який перейшов на інший бік", – йдеться у звіті Chainalysis.

Фактично, таємничий хакер перестав нищити гроші та почав відправляти їх на допомогу Україні.