ПАР попередила Кремль, що заарештує путіна, якщо він прилетить до них на саміт БРІКС

Коментарi:

Немає варіанта не заарештовувати диктатора.

Влада Південно-Африканської Республіки неформально попередила рф, що заарештує путіна по ордеру МКС, якщо він прилетить до країни на саміт БРІКС.

За даними Sunday Times, влада ПАР намагається переконати Кремль відмовитися від ідеї візиту. Неназвані чиновники стверджують, що Преторія веде переговори з Москвою та пропонує путіну взяти участь у саміті БРІКС за допомогою відеозв'язку. Якщо російський диктатор прилетить до ПАР, його доведеться заарештувати за рішенням Міжнародного карного суду в Гаазі за звинуваченням у військових злочинах в Україні.

"У нас немає варіанта не заарештовувати путіна. Якщо він сюди приїде, нам доведеться його заарештувати", – сказав представник уряду ПАР.

Sunday Times також повідомляє, що минулого тижня президент ПАР Сиріл Рамафоса призначив спеціальний урядовий комітет, який має вивчити варіанти дій влади щодо видачі ордера на арешт Путіна.

За словами співрозмовника видання, цей комітет поки не може знайти жодних варіантів, які б дозволили путіну приїхати.

"Єдиний варіант, який у нас є, це участь Путіна у саміті за допомогою Teams або Zoom з Москви", – розповіло джерело.

У серпні у столиці ПАР відбудеться саміт лідерів групи БРІКС – Бразилії, Індії, Китаю та Південної Африки та Росії. Згідно з ордером на арешт путіна, виданому МКС у березні, ПАР як країна-учасниця Римського статуту мала б заарештувати російського президента, якщо він прибуде на саміт.

Путін отримав запрошення на захід, але свою участь підтвердить ближче до дати заходу.

Раніше ПАР вже намагалася вийти із МКС. Це сталося у 2016 році після того, як тодішній президент Судану Омар аль-Башир відвідав країну для участі у саміті Африканського союзу. Преторія відмовилася заарештувати його, незважаючи на ордер МКС, виданий за військові злочини. Спірне рішення про припинення членства в МКС було скасовано після вердикту конституційного суду, який ухвалив, що такий крок був би неконституційним.