Генпрокурора Болгарії спробували підірвати після початку розслідування щодо санкцій проти Росії

Коментарi:

На заваді кортежу генерального прокурора Болгарії Івана Гешева підірвали бомбу. Як розповів заступник головного прокурора Борислав Сарафов Болгарському національному телебаченню, жертв уникнути уникнути завдяки щасливому збігу обставин.

За словами Сафарова, вибуховий пристрій був закладений на трасі між Софією та містом Самоків, він містив близько 3 кг тротилу та вражаючі елементи. На місці вибуху утворилася вирва діаметром близько 3 м та глибиною близько 40 см.

Гешев їхав у бік Софії, щоб звідти вирушити до Туреччини. Перед цим він заїхав на зустріч із молодшими прокурорами в районі Самокова. Вибух стався на повороті, де потрібно уповільнити швидкість. За словами Сафарова, вибуховий пристрій було закладено так, щоб саме вбити Гешева, а не залякати владу.

Спробу вбивства головного прокурора розцінили як терористичний акт. Справу ведуть співробітники Софійської міської прокуратури, яким допомагає поліція. Ділянку траси в районі вибуху буде закрито до закінчення слідчих дій.

Перед поїздкою Гешев вимагає від представників влади відзвітувати, як країна виконує санкції ЄС проти Росії. "Прокуратура запитує у ради міністрів і всіх міністерств і відомств, які беруть участь у роботі координаційної групи [за російськими санкціями], інформацію про те, які конкретно заходи та дії були вжиті, які постанови випущені у зв'язку з накладеними санкціями", – цитує Euractiv заяву прокуратури. .

Як повідомляло інформагентство ще в лютому, влада Болгарії не вводила жодних обмежувальних заходів щодо російських громадян і компаній, внесених до списку санкцій ЄС. При цьому в списку перебувають вже майже 1400 росіян та понад 170 компаній, а також пов'язані з ними родичі та юрособи. У квітні 2022 року журналісти розслідувального проекту Bird.bg вказували на фігурантів «чорних списків» ЄС, які мають болгарську нерухомість. Серед них – родичі Сергія Чемезова, гендиректора «Ростеху» та члена бюро Вищої ради «Єдиної Росії»; Максима Топиліна, депутата Держдуми, який раніше обіймав різні посади в уряді; Володимира Плігіна; депутата Держдуми від «Єдиної Росії» (проти нього санкції було введено ще 2014 р.); депутата Держдуми від «Справедливої Росії» Олексія Чепи та ін.