Українські безпілотники підірвали нафтобазу у Севастополі

Коментарi:

В анексованому Севастополі внаслідок атаки двох безпілотників спалахнула нафтобаза біля вулиці братів Манганарі у Козачій Бухті

Як повідомив губернатор Михайло Развозжаев, вогонь поширився на площі 2000 кв метрів, пожежі надано 4-й клас.

За словами Розвозжаєва, було пошкоджено чотири цистерни. Ніхто не постраждав. До гасіння залучили 18 пожежних розрахунків із 60 фахівцями та пожежний потяг. Губернатор запевняє, що вогонь уже «фактично локалізовано». Мешканців району евакуювати не будуть.

Знищення чотирьох цистерн «із соляркою» не вплине на постачання Севастополя паливом, додав Развожаєв, уточнивши, що ці резерви не були задіяні для постачання пального на автозаправні станції.

Близький до ФСБ телеграм-канал «Рибар» повідомив, що в атаці на Севастополь брали участь щонайменше десять українських безпілотників Mugin-5 китайського виробництва, кустарно оснащених вибухівкою. Більшість із них вдалося збити за допомогою засобів ППО та РЕБ.

Дрон Mugin-5 коштує $10-15 тисяч. Його можна купити у мережі. Він важить 85 кг, здатний нести вантаж до 20-25 кг, час роботи у повітрі – до 7 годин, максимальна швидкість – 150 км/год. Корпус на 100% складається із карбону, тому виявити його не так просто.

Джерело ТАРС в екстрених службах розповіло, що на місце прибули також співробітники кінологічної служби – вони перевірятимуть територію на наявність вибухівки. На дорогах у Козачу Бухту виставили пости поліції, які перевіряють документи у всіх, хто в'їжджає та виїжджає. Росспоживнагляд розпочав виміри гранично допустимої концентрації шкідливих речовин у повітрі.

За даними української розвідки, внаслідок вибуху в Севастополі було знищено понад 10 резервуарів із нафтопродуктами загальною ємністю близько 40 тисяч тонн, які призначалися для потреб Чорноморського флоту РФ.

Представник відомства Андрій Юсов не став прямо підтверджувати причетність України до цієї пожежі, але закликав жителів Криму триматися подалі від російських військових об'єктів. «Це Божа кара, у тому числі за вбитих цивільних в Умані, серед яких п'ятеро дітей. Ця кара буде довготривалою», – попередив Юсов.

У Раді Федерації закликали відповісти на атаку нафтобази у Севастополі бомбуванням аналогічних об'єктів в Одесі. «Часу „на повільні танці“ ми більше не маємо. Подія вимагає відповідного жорсткого рішення та дій. Усі нафтоналивні сховища Одеси мають бути знищені. Стратегічне рішення щодо нейтралізації Одеси як військової бази України має бути ухвалене», — заявила сенатор Ольга Ковітіді.

До анексії Криму Ковітіді була депутатом Верховної Ради. Ще 26 лютого 2014 року вона говорила, що кримські депутати і вона, зокрема, «чують голос народу» та виступають «за єдність автономії у складі України, за мир і за те, щоб ніхто не міг запровадити свої війська» на півострів. Вже 2015 року вона стверджувала, що «Україна анексувала Крим 1954 року».