На Миколаївщині річка Жидівка потрапила до суду

Коментарi:

Прокуратура через суд відновлює права держави на землі державного лісового фонду вартістю майже 2,5 млн гривень.

Вознесенська окружна прокуратура направила до Братського районного суду позов до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області та фізичної особи про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним свідоцтва про право власності на землю, скасування державної реєстрації ділянки загальною площею 1,7 гектари.

Свого часу управління Держгеокадастру при формуванні вказаної ділянки сільськогосподарського призначення та передачі її у приватну власність відповідачу, незаконно включило до її складу землі лісового фонду площею 0,7 га вартістю майже 2,5 млн грн. А вони перебували у постійному користуванні Вознесенського лісового господарства

Ця земельна ділянка знаходиться в плавнях річки Жидівка. Це ліва 13-кілометрова притока Мертвоводу – басейну річки Південний Буг.

А між тим згідно законодавства до земель державної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать землі лісового та водного фондів України.

Таким чином, оскільки спірна ділянка накладається на водний об’єкт. У даному випадку Балку Жидівку та його прибережну захисну смугу, то її передача у приватну власність заборонена законодавством.

З огляду на це, незаконне вилучення Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області в області спірної земельної ділянки із земель державного лісового фонду, що накладаються на водний об’єкт та його прибережну захисну смугу, у подальшому призвело до зміни її правового статусу, а саме державна власність змінена на приватну, а розпорядник – з держави на фізичну особу.

Суд відкрив провадження у справі, її розгляд триває, повідомили в пресслужбі прокуратури Миколаївської області.