Який ліхтарик вибрати для туриста

Коментарi:

Ліхтарик входить до списку обов'язкових предметів для ночівлі з наметами в горах, лісі, відпочинку на природі, пішого походу на великі відстані. Навіть одноденна вилазка може затягнутися, а повертатися додому у сутінках чи повній темряві без світла небезпечно. Туристичні ліхтарі допоможуть знайти дорогу і не заблукати, додадуть затишку вночі біля багаття.

Налобні ліхтарики: які характеристики важливі

Такі пристрої купують піші туристи, альпіністи, велосипедисти та всі, кому потрібно активно рухатися, бачити та контролювати дорогу. Налобні моделі фіксують на голові, залишаючи руки вільними. Вони підходять для городників, дачників, хороші як єдине джерело світла, щоб розчистити дорогу серед дерев, кущів у темряві. Вибираючи такі ліхтарики в Одесі, варто звернути увагу на:

  • Яскравість світлового потоку. Цей показник виробники вказують у люменах. Чим вища потужність, тим яскравіше світить пристрій при повністю заряджених акумуляторах. Для будинку достатньо 50-100 лм, для активного туризму – 200-500 лм.
  • Вага. Його прописують в інструкції у грамах. Тут вибір залежить від особистих уподобань та фізичних можливостей туриста. Середня вага стандартної моделі з одним – двома режимами – 50–100 грам. Чим більше кріплень та функцій, тим важчий ліхтар.
  • Дальність висвітлення. Залежить від довжини світлового променя. Для встановлення та складання табору, приготування вечері у сутінках, темряві достатньо 20–30 метрів. Такі ліхтарі дають м'яке, розсіяне світло, не сліплять, добре висвітлюють перешкоди. Щоб орієнтуватися на маршруті, шукати дорогу додому до намету, необхідна велика дальність – від 50–70 м.

Для екстремального туризму знадобиться налобний ліхтар із захистом від ударів, пилу, вологи. Всі моделі дають стандартне точкове та заливне світло. У деяких передбачені додаткові функції, наприклад, режим SOS, стробоскоп, подача сигналу іншим туристам. Для стабільної роботи пристрою знадобляться додаткові батареї або акумулятори.

Ручні та кемпінгові ліхтарі

Класичні моделі, які тримають у руці, щоб висвітлювати дорогу чи предмети на шляху, популярні серед любителів кемпінгу та тих, хто мандрує машиною. Критерії вибору – такі самі, як і у налобника. У похід у великій групі варто взяти потужний пристрій яскравістю від 200 люмен, довжиною світлового променя понад 100 метрів, у герметичному міцному корпусі.

Кемпінгові ліхтарі висвітлюють табір під час ночівлі у наметі, посиденьок біля багаття. Їх ставлять на рівну поверхню або кріплять до стелі, дерева. Для невеликого туристичного столика або маленького намету підійдуть моделі яскравістю 100-150 люмен. Купуючи в інтернет-магазині Алло ліхтар для стаціонарного табору, краще вибрати прилад на 200-300 лм. Потужність у межах 250 лм знадобиться і для освітлення багатомісного намету.