У Великій Британії знайшли компанію, оформлену в листопаді на ім'я зрадника Сальдо

Коментарi:

Офіс компанії, що займаєтеся торгівлею зерновими, знаходиться в центрі Лондона

Реєстр юридичних осіб Великобританії містить запис про компанію, оформлену на призначеного Росією голову Херсонської області Володимира Сальдо, пише The Guardian.

Організацію було зареєстровано у листопаді 2022 року, через п'ять місяців після введення проти Сальдо британських санкцій. Однак для реєстрації юросіб у Великій Британії не потрібно підтверджувати особу, зазначає газета.

У реєстрі міститься інформація про компанію Grainholding Ltd, офіс якої розташований у центрі Лондона. Статутний капітал організації – 1 мільйон фунтів. Сальдо обіймає посаду директора компанії, йому належить частка 50% організації. Власником іншої половини і комерційним директором вказано Григорія Смітюка, який живе в Києві. Сфера діяльності Grainholding Ltd — вирощування та торгівля зерном.

Корпоративний реєстр Великобританії не вимагає під час реєстрації компанії підтверджувати особу того, на чиє ім'я оформляється організація, пише The Guardian. Однак після реєстрації компанії запис про Сальдо у списку санкцій поповнився даними, зазначеними в установчих документах Grainholding Ltd. Це може означати, що британська влада знала про існування компанії і вважала дані про власника справжніми, зазначає газета.

Спочатку Grainholding Ltd була зареєстрована в будівлі, до якої, за словами представниці компанії, що управляє, не мала відношення. Коли журналісти The Guardian розпочали розслідування, адреса у реєстрі змінилася.

Сальдо не відповів на запит газети. У британському уряді не стали коментувати жодних заходів щодо компанії. Британський корпоративний реєстр раніше критикував за недостатню захищеність від можливих фальсифікацій даних.

Зазначимо, що Володимир Сальдо перебуває під санкціями Великобританії з червня 2022 року, його звинувачують у діях, що підривають територіальну цілісність та суверенітет України. Санкції передбачають заморожування активів у країні, а також заборону на в'їзд. Також санкції проти Сальдо запровадили Євросоюз, Канада, США, Швейцарія, Австралія, Нова Зеландія, Японія та Україна.

До російського вторгнення в Україну Сальдо був депутатом Херсонської міської ради. У квітні 2022 року російська влада призначила його головою військово-цивільної адміністрації Херсонської області, а в жовтні того ж року — ріо губернатора анексованої частини регіону.