Путін дозволив виселяти мешканців окупованих територій України за відмову присягнути Росії

Коментарi:

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який передбачає депортацію громадян України з анексованих територій у разі, якщо їх вважають «загрозою безпеки».

Згідно з документом, мешканці самопроголошених Донецької та Луганської народних республік, а також Херсонської та Запорізької областей, які не мають російського громадянства, визнаються «іноземцями» та мають отримати паспорт до 1 липня 2024 року.

Якщо ж вони цього не зроблять, їх можуть депортувати.

За указом Путіна, тепер «іноземцями» вважаються люди:

  • які жили на своїй землі на момент приєднання цих територій до Росії;

  • які жили раніше, але поїхали до Росії;

  • які побажали зберегти громадянство України і відмовилися «скласти присягу громадянина РФ».

У документі наводяться підстави їхнього видворення з Росії. Зокрема, людей можуть виселити, якщо вважають, що вони становлять загрозу національній безпеці, виступають за насильницьку зміну основ конституційного ладу Росії, а також підтримують терористичну чи екстремістську діяльність.

Крім цього, депортація загрожує тим, хто «зазіхає на громадський порядок», у тому числі учасникам неузгоджених мітингів та пікетів. На яку саме територію їх мають намір видворяти, в указі не уточнюється.

Путін анексував чотири регіони України 30 вересня 2022 року. Однак жоден із них російська армія ніколи не контролювала на 100%. Приєднання визнали лише Північна Корея та Сирія. Найближчим часом очікується масштабний контрнаступ України на захоплені Росією території.