ЗСУ «посунули» росіян у дельті Дніпра та на Кінбурській косі

Коментарi:

Окупанти залишили частину позицій на Кінбурнській косі та Великому Потьомкінському острові.

Щоб мінімізувати здатність ворога тероризувати обстрілами деокуповані території Херсонської та Миколаївської областей, Сили оборони України в контрбатарейному режимі зачищають прибережні зони в дельті Дніпра від російських позицій, пише «Стопкор». У цьому контексті ЗСУ мають деякі успіхи на Кінбурнській косі та островах у плавнях під Херсоном.

Про поточну ситуацію на Кінбурнському півострові, який залишається єдиною досі окупованою територією Миколаївщини, розповів 25 квітня представник Сил оборони півдня популярний канал «Миколаївський Ванек».

За його словами, на Кінбурнській косі окупанти намагаються тримати певне угруповання військ, щоб у разі українського десанту мати можливість одразу відбити там атаку. Втім, під прицільним вогнем сил оборони з деяких точок на косі противник мусив відійти. Йдеться зокрема про позиції поблизу села Василівка на березі Дніпровської затоки – це північний схід Кінбурнського півострова, що примикає до тимчасово окупованих територій лівобережжя Херсонщини.

«Населений пункт Василівка «визволителі» спішно покинули – хтось у пакетах, хтось просто відійшов південніше чи східніше, враховуючи, що перебувати там неможливо через можливий точний вогонь «слабких хохлів». Прокляті «дядьки із СБУ» перекривають повітря та витоки будь-якої важливої інформації, тому якщо росіянам і доводиться бити, то по «центрах прийняття рішень» (магазини, АТБ та мирні будинки), і аж ніяк не через те, що кошмарить цю саму Косу», – Зазначає автор каналу.

Він також зазначив, що "Ланцети", які росіяни привезли на південь, до Кінбурнської коси так і не дійшли, оскільки до угруповання на півострові командування противника належить як до "непотрібного сміття". Отже, окупанти на цій ділянці – демотивовані та деморалізовані.

Крім того, «Миколаївський Ванек» наголосив на деяких успіхах Сил оборони ще на одній близькій ділянці – островах у дніпровських плавнях під Херсоном. Так, бійці ЗСУ накрили вогнем ворожу позицію на Великому Потьомкінському острові, внаслідок чого встановлений на узбережжі Старого Дніпра російський «триколор», яким хизувалися окупанти, згорів ущент – так само, як і будинок, де базувалися військові РФ.

Водночас, росіяни очевидно побоюються форсування Дніпра та десанту ЗСУ на лівий берег, тому намагаються не дати Силам оборони України закріпитися на позиціях у плавнях та теоризують херсонські острови постійними невиборчими атаками. Відео одного із них оприлюднив увечері 25 квітня моніторинговий проект DeepState.

Як свідчать кадри, російська ФАБ була скинута на один із пляжів на острові Великий у гирлі Дніпра.