Польща конфіскувала усі гроші з рахунків російського посольства

Коментарi:

Прокуратура Польщі вилучила гроші з рахунків посольства та торговельного представництва РФ, повідомив голова російської дипмісії Сергій Андрєєв.

«Ми отримали повідомлення про те, що кошти з рахунків посольства та торговельного представництва у банку Santander перераховані на рахунки прокуратури», – розповів він (цитата «РИА Новости»).

Після цього Santander повідомив про припинення співпраці з посольством і закрив рахунки, додав Андрєєв, уточнивши, що йдеться про «значні кошти» у доларах США та польських злотих.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що «Варшаві варто чекати на відповідь Москви» у зв'язку з вилученням грошей.

Рахунки були заморожені після вторгнення Росії в Україну під приводом того, що їх могли використовувати з метою відмивання грошей або фінансування тероризму. За даними газети Rzeczpospolita, йшлося про 912 тисяч доларів і 800 тисяч злотих (близько 180 тисяч доларів). Тоді ж із Польщі було вислано 45 російських дипломатів за звинуваченням у шпигунстві.

У квітні польські судові виконавці зайняли житловий комплекс на 100 квартир у Варшаві, який перебував у користуванні російського посольства, але передано рішенням суду державному казначейству республіки.

У грудні Міністерство закордонних справ Польщі позбулося співробітників, які закінчили Московський державний інститут міжнародних відносин (МДІМВ). Глава відомства Збігнєв Рау пояснив, що рішення було ухвалено в рамках «декомунізації».

«МДІМВ був „інструментом російського імперіалізму“ та „радянської м'якої сили“. Нам вдалося закрити дуже важливий процес», — сказав міністр, зазначивши, що таким чином було ліквідовано лазівку, залишену законами про люстрацію. Скільки саме дипломатів втратили роботу, Рау не уточнив.