Підвищення тарифів на електроенергію у травні не буде: названо причину і нову дату

Коментарi:

Останнім часом в Україні активно обговорювалося питання щодо підвищення тарифів, зокрема, на електроенергію. Після того, як у березні уряд продовжив дію нинішніх тарифів до кінця квітня, не виключалося, що ціни можуть зрости у травні.

Втім, голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунального господарства Андрій Герус під час телемарафону «Єдині новини» заявив, що Кабміну потрібен час для узгодження нових тарифів на електроенергію, пишуть novyny.live. Отже, підвищення цін із 1 травня 2023 року навряд чи відбудеться.

За словами Геруса, енергетикам потрібно близько 40 мільярдів гривень, щоб підготуватися до наступного опалювального сезону — така сума необхідна для відновлення енергосистеми, пошкодженої внаслідок російських ударів, встановлення додаткового захисту та створення резервів.

Він зазначив, що хоч в Україну і надходить суттєва міжнародна допомога, цих сум недостатньо для повного відновлення енергосистеми до такого рівня, коли можна гарантувати безперебійне електропостачання українцям. Отже підвищення тарифів не уникнути. Чиновник не відкидає, що ціни на електроенергію можуть зрости вже з 1 червня.

Нагадаємо, що голова Комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) Костянтин Ущаповський розповідав про кілька варіантів підвищення тарифів, що розглядаються. Серед них – по 2,40 грн та 2,80 грн за 1 кВт/год.