24 лютого Україна збиралася завдати ударів по території РФ, але змінила плани на прохання США

Коментарi:

Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України збиралося завдати ударів по об'єктах на території Росії у річницю початку повномасштабного вторгнення військ РФ.

Про це, пише The Washington Post, стало відомо з витоку секретних документів Пентагону та американської розвідки.

Глава української військової розвідки Кирило Буданов, йдеться в одному з документів, наказав «бути готовими до масованих ударів 24 лютого... всім, що є у ГУР». Зокрема, за даними американської розвідки, планувалася акція в Новоросійську — удар хотіли завдати з моря та використати тротил.

Документ, у якому йдеться про те, що Буданов проінструктував офіцера ГУР про таку акцію, датований 13 лютого. Цього дня Держдепартамент США закликав американців негайно залишити Росію, пише The Washington Post, зазначаючи, що немає даних про те, що ці події пов'язані.

22 лютого, випливає з розсекречених документів, «ГУР на прохання США погодилася поміняти плани» і не завдавати ударів територією Росії в річницю початку повномасштабної війни. Хто саме втрутився та як вдалося переконати керівництво української військової розвідки, у документах не уточнюється.

Як пише The Washington Post, подія дозволяє зробити два висновки. Перший — США, щоб уникнути прямого конфлікту з РФ, намагаються утримати Україну від ударів територією Росії, особливо із застосуванням отриманих від західних союзників озброєнь, побоюючись, що Кремль вирішить використати ядерну зброю. Другий – західні розвідки прослуховують переговори Буданова. Голову ГУР, зазначає видання, навряд чи здивує. Він сам говорив в інтерв'ю The Washington Post, що включає музику або «білий шум» у кабінеті, щоб утруднити прослуховування.

Ні Буданов, ні представники влади США розсекречені документи про акції української розвідки, що планувалися 24 лютого, не прокоментували.