На Миколаївщини можуть перейменувати два великих міста

Коментарi:

Президент Володимир Зеленський підписав два закони, які сприятимуть утвердженню української мови та ідентичності.

Згідно з документом можливе перейменування Южноукраїнська та Первомайська.

Так вважає мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Йдеться про закони про деколонізацію топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (№7253) та приведення у відповідність до мовного Закону виконання умови володіння державною мовою деякими категоріями осіб (№7606).

"Пропаганда політики тоталітарної імперії, відображена в топонімах, написах, монументах і пам'ятних знаках, нарешті поступиться місцем символам і знакам національної історії та культури. Це сприятиме очищенню від символів Радянщини та насильницькому русиченню українських топонімів. Серед таких, на мою думку, Южноукраїнськ, Південний, Луч, Надежівка, Переводчиково тощо, і було б непогано Первомайськ із кількома Первомайськими. Українська Гарбузинка мені ближче до усіченої у 1970-і Арбузинку, як і козацькі Богополь, Голта, Орлик, Гард, Соколи тощо. Приведення у відповідність назв населених пунктів до правопису, стандартів державної мови та вимог мовного Закону — обов'язок місцевої влади", — написав він.

Тарас Кремінь зазначив, що назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, спусків, проїздів, проспектів, площ, площ, набережних, мостів та інших об'єктів топоніміки населених пунктів мають бути виконані державною мовою.