США вдарили по «тіньовому флоту» Росії: найбільшого перевізника нафти до Індії позбавлено міжнародної страховки

Коментарi:

Тіньовий флот із десятків танкерів, який возить російську нафту до Азії в обхід санкцій Заходу, потрапив під приціл США.

Зареєстрована в Індії Gatik Ship Management, яка стала великим перевізником нафти з Росії, втратила міжнародне страхування через порушення механізму «стелі цін», повідомляє Bloomberg з посиланням на знайоме із ситуацією джерело.

Компанія зі штаб-квартирою в Мумбаї, про яку мало хто знав до минулого року, зібрала флот із 48 танкерів сумарною ємністю понад 30 млн барелів і вартістю $1,4 млрд. Майже всі судна заходили до російських портів і вивозили нафту або нафтопродукти, показав аналіз Vortexa.

У рамках санкцій, що набули чинності з 5 грудня, такі поставки дозволені лише в тому випадку, якщо нафта продається дешевше за $60. Gatik порушувала цей принцип і була позбавлена страхових послуг від Американського клубу страховиків.

Він входить до Міжнародної групи клубів взаємного страхування судновласників (International Group of P&I Clubs, або IG P&I), яка забезпечує страховкою понад 90% світових морських перевезень.

За словами джерела Bloomberg, Gatik залишилася без страховки на умовах «захист та відшкодування», яка, зокрема, покриває ризики у разі розлиття нафти. Без неї танкерам компанії може бути закритий доступ до портів і проток — наприклад, турецькі Босфор і Дарданелли.

В Американському клубі Bloomberg підтвердили розрив відносин із Gatik, але відмовилися назвати його причину.

За офіційними даними російського Мінфіну, нафта Urals — головний експортний сорт — продається суттєво нижче за «стелю», встановлену країнами G7. За період з 15 березня до 14 квітня її середня ціна склала $51,15 за барель.

Втім ці дані не враховують вартість транспортування. І в індійських портах російські барелі вже коштують дорожче – $61,7 за барель у березні, за даними Argus. Індійська митна статистика дає ціну ще вищу — понад $70 за діжку, писали аналітики Goldman Sachs.

З початку війни Індія більш як у 30 разів збільшила імпорт російської нафти, незважаючи на заклики Заходу приєднатися до санкцій за війну в Україні. За даними Reuters, у квітні на індійський ринок йшло 70% морського експорту з РФ.