Штраф в 6,6 мільйонів гривень за змову на закупівлі робіт з реконструкції палацу культури у Миколаєві справедливий, – Верховний Суд

Коментарi:

Верховний Суд рішенням від 20 квітня відмовив у задоволені позову ТОВ «Будівельна компанія «Житлопромбуд-8» до Антимонопольного комітету України про визнання недійсним його рішення від 26 грудня 2019 №97-р/тк.

Цим рішенням товариство було притягнуто до відповідальності за спотворення результатів торгів на закупівлю робіт з реконструкції міського палацу культури у Миколаєві.

Раніше АМКУ встановив, що у 2017 році ТОВ «Будівельна компанія «Житлопромбуд-8» спільно з TOB «ІНВЕСТ-БУД» вдалися до узгоджених дій під час їх участі у закупівлі послуг з реконструкції Миколаївського міського палацу культури «Молодіжний» (по вулиці Васляєва, 1).

Під час збирання доказів у справі було встановлено, що обидва учасники укладали договори на оренду одного й того ж обладнання з одним і тим самим суб’єктом, мають спільних працівників, у матеріалах тендерної пропозиції вказують одне й те ж місцезнаходження тощо.

Зважаючи на ці та низку інших встановлених фактів, Тимчасова адміністративна колегія АМКУ визнала дії ТОВ «Будівельна компанія «Житлопромбуд-8» порушенням, передбаченим пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів.

За вчинене порушення на ТОВ «Будівельна компанія «Житлопромбуд-8» накладено штраф розмірі 6 650 533 грн.

Ухваленим рішенням Верховний Суд у складі Касаційного господарського суду залишив без змін постанову Північного апеляційного господарського суду від 29 листопада 2022 року та рішення Господарського суду міста Києва від 20 липня 2021 року.