На київському саміті міст та регіонів Миколаївська область та Західнопоморське воєводство підписали заяву про співпрацю

Коментарi:

У форумі взяли участь представники 40 країн

У четвер, 20 квітня, у Києві під головуванням Президента України Володимира Зеленського у рамках Конгресу місцевої та регіональної влади відбувся Міжнародний Саміт міст та регіонів, до якого приєднався начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Загалом в онлайн- та офлайн-режимі у саміті взяли участь представники 40 держав. Зокрема, були запрошені керівники громад, голови ОВА та РВА, голови облрад, народні депутати України, керівництво українських асоціацій ЗМС та урядовці.

З іноземного боку у заході взяли участь керівники муніципалітетів інших держав, керівники регіонального рівня, керівники національних асоціацій ЗМС, посли та представники міжнародних організацій, які працюють в Україні.

Також на саміті був присутній Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який запевнив, що майбутнє України з НАТО.

На саміті було порушено питання реінтеграції територій, гуманітарного розмінування та мінної безпеки, відновлення територій та розвитку партнерства. І таким чином захід став ще одним кроком у відновленні життєдіяльності громад за участю міжнародних урядових та неурядових організацій, це новий рівень взаємодії між громадами України та громадами держав-партнерів.

Також на саміті було прийнято Декларацію Міжнародного саміту міст і регіонів.

Документ складається з наступних тез, зокрема:

  • загальні принципи відданості основам міжнародного права;
  • свідчення підтримки суверенітету політичної незалежності та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів;
  • засудження неспровокованої агресивної війни Росії проти України та катастрофічних наслідків для цивільного населення та інфраструктури;
  • підтримку цінностей місцевого самоврядування; проголошення намірів підтримки громад, регіонів у процесі їх відновлення, відновлення наслідків війни;
  • посилення процесу налагодження партнерських відносин між громадами та регіонами нашої країни;
  • підтримка створення координаційної платформи для оптимізації та надання міжнародної допомоги.

Цей документ стане поштовхом та основою конкретних та практичних кроків співробітництва.

Між Миколаївською областю та Західнопоморським Воєводством підписано заяву щодо готовності до двосторонньої співпраці

Під час Міжнародного саміту міст та регіонів, у четвер, 20 квітня, начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім та Маршалок Західнопоморського воєводства Олгерд Гебевич підписали заяву про наміри між Миколаївською областю та Західнопоморським воєводством (Республіка Польща).

Згідно з документом, протягом 2023 – 2025 років регіони співпрацюватимуть у таких областях:

  • допомога у реалізації відповідних програм Європейського Союзу;

  • підтримка розвитку відносин та співробітництва між Польщею та Україною;

  • реалізація проектів міжрегіонального співробітництва;

  • обмін досвідом з відповідними партнерами у сферах місцевого самоврядування, комунального господарства, громадського транспорту, охорони здоров'я, освіти, енергоефективності, туризму, культури тощо.

З метою забезпечення співпраці сторонами буде створено спільну робочу групу з міжрегіонального співробітництва.
Додатково після саміту відбулася тристороння зустріч із датською делегацією, на якій були присутні міські голови Данії та представники різних урядових та неурядових організацій.