Космічний корабель Starship Ілона Маска вибухнув після запуску

Коментарi:

Американська компанія SpaceX, що належить Ілону Маску, здійснила невдалий запуск ракети-носія Super Heavy з кораблем Starship з космодрому в Техасі.

Після досягнення висоти в 38 км Starship увійшов у неконтрольоване обертання та вибухнув. За попередніми даними, у нього виникли проблеми з відділенням першого ступеня.

SpaceX повідомила, що робота над Starship продовжиться, будуть вивчені причини вибуху. Сам Маск заявив, що наступний тестовий запуск відбудеться "через кілька місяців".

Ракета мала здійснити неповний виток навколо Землі і через півтори години приводнитися в Тихому океані — за 225 км від Гавайських островів. Це вже друга спроба запуску. Минулого разу старт скасували через несправність одного із клапанів.

Starship – найпотужніша ракета у світі. Вона досягає 120 м у висоту та 9 метрів у діаметрі, вміщує до 100 осіб, а її вантажопідйомність перевищує 100 тонн. За допомогою ракети планується здійснювати місії на Місяць та Марс. Starship можна використовувати багаторазово, що дозволить знизити витрати на польоти.