Путін відмовився їхати на запуск АЕС до Туреччини після ордера суду у Гаазі

Коментарi:

Президент Росії Володимир Путін вирішив не їхати до Туреччини на церемонію завантаження ядерного палива на АЕС «Аккую».

У заході, який пройде 27 квітня, Путін візьме участь у відеозв'язку, розповів каналу TRT Haber турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган.

Наприкінці березня Ердоган запросив Путіна особисто відвідати Туреччину. "Можливо, 27 квітня пан Путін теж приїде або ми разом підключимося через онлайн-систему і, сподіваюся, зробимо перший крок", – говорив він про запуск АЕС телеканалу A Haber.

Про підготовку візиту Путіна повідомило і турецьке видання DikGazete. За його даними, планувалося, що Путін разом з Ердоганом відвідають провінції, що постраждали від землетрусу, і обговорять російсько-турецьке партнерство в різних сферах. Але в Москві поспішили заявити, що рішення про поїздку Путіна до Туреччини поки що не прийнято.

У середині березня Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за підозрою у військових злочинах в Україні. Зокрема, його та дитячого омбудсмена Марію Львову-Бєлову підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

За ордером МКС Путіна можуть заарештувати в одній із 123 країн, які ратифікували Римський статут, на основі якого працює суд. Туреччина не ратифікувала цей документ та не визнає юрисдикцію суду в Гаазі.

У Кремлі називали АЕС «Аккую» у Туреччині важливим проектом для двосторонніх відносин. 27 квітня компанія «Аккую Нуклеар» має завезти на майданчик спорудження АЕС ядерне паливо та помістити його у сховище. З цього моменту станція стане ядерним об'єктом, а Туреччина країною з атомною енергетикою.

АЕС "Аккую" будує "Росатом" на південному узбережжі Туреччини, в провінції Мерсін. Проект передбачає спорудження чотирьох енергоблоків з реакторами ВВЕР та реалізується за моделлю built — own — operate («буд — володи — експлуатуй»). Потужність кожного енергоблоку становитиме 1200 МВт, а перший з них буде запущено вже 2023 року.

Загальна вартість будівництва сягає 20 млрд доларів. Ердоган оцінював внесок майбутньої АЕС в економіку Туреччини у 6,5 млрд доларів. Термін її експлуатації становитиме 60 років із можливістю продовження ще на 20 років.