З російського підручника з історії прибрали згадки Києва у розділі про Київську Русь

Коментарi:

У Росії в новій редакції підручників з навколишнього світу для дітей початкової школи звели до мінімуму згадки Києва.

У всіх розділах, присвячених історії Київської Русі, прибрали згадки про українську столицю. Наприклад, у цьому підручнику 2021 року писали, що літопис «Повість временних літ» написав чернець Києво-Печерського монастиря Нестор. У новій версії Нестора представили просто ченцем, не згадавши, в якому монастирі він жив.

У параграфі про хрещення Русі у попередньому виданні підручника говорилося, що князь Володимир хрестив увесь народ у Києві, у новому – «у столиці». В іншому місці вислів «Після смерті Олега в Києві став правити князь Ігор» поміняли на «Після смерті Олега Руссю став правити князь Ігор».

Оновлену редакцію підручника вже відправили до друку, скоро вона з'явиться у продажу. До випуску також готують методичні матеріали для вчителів, де уточнюється роль Києва в історії Росії.

Понад те, у підручнику з історії учнів 6 класу змінили дату заснування держави Русі. У версії підручника 2016 року писали, що «882 рік, коли Олег об'єднав Новгород та Київ, багато істориків називають умовною датою утворення Давньоруської держави». У новому виданні говориться: «Поступово найбільшого значення набула династія князів, які зводили свій рід до Рюрика. З його покликанням 862 року у Новгород пов'язують освіту держави Русь».

Про те, що видавництво «Просвещение» «вичищає» згадки Києва, писали ще у квітні минулого року. Першого дня війни, 24 лютого 2022 року, керівництво видавництва дало розпорядження прибрати «некоректні» згадки України.

"Просвещение" переписує також підручник історії для старших класів. Робочу групу із написання єдиних підручників з історії Росії та загальної історії очолив помічник президента Володимир Мединський. Міністр освіти Сергій Кравцов розповів, що до підручників включатимуть такі теми, як початок війни в Україні, анексію Росією Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, а також санкції Заходу проти Москви за військову агресію.