Скривлена носова перегородка – чи потрібно виправляти?

Коментарi:

Скривлена носова перегородка – це досить поширене явище. Багато людей не звертають на це уваги, оскільки не відчувають якихось значних незручностей. Однак, якщо викривлення є досить серйозним, воно може призвести до різних проблем зі здоров'ям.

Давайте розглянемо основні причини кривої носової перегородки, коли необхідна операція пластику носової перегородки і чим небезпечне викривлення носа, якщо його не виправляти.

Причини кривої перегородки у носі

Викривлення носової перегородки може бути вродженим чи набутим. Уроджене викривлення носової перегородки може виникнути через генетичні чинники. Це може статися, якщо батьки мали таку проблему. Отримане викривлення носової перегородки може бути наслідком травми. Наприклад, якщо ви вдарилися носом, це може спричинити викривлення перегородки.

Коли потрібна операція — пластика носової перегородки

У більшості випадків, крива перегородка в носі не завдає проблем і ніяк не позначається на диханні. Це стосується, зокрема, й тих випадків, коли людина навіть і не підозрює про наявність викривлення — настільки вона незначна. Однак, якщо викривлення перегородки призводить до сильних болів у носі, порушення дихання або частих нежиті, то може знадобитися операція – пластика носової перегородки (септопластика). Провести таку операцію може хірург-отоларинголог. Подібного фахівця ви зможете знайти в центрі пластичної хірургії Дейлі Медікал, де проводяться різні пластичні операції, у тому числі, і септопластика в Дніпрі (більше про це тут https://d-med.com.ua/plasticheskaya-hirurgiya/plastika -licza-i-shei/rinoplastika/ ).

Чим небезпечно викривлення в носі, якщо його не виправляти

Незважаючи на те, що викривлена носова перегородка може не проявлятися явними симптомами і не викликати занепокоєння у більшості людей, вона може призвести до серйозних проблем у майбутньому, якщо не буде виправлена. Розглянемо чим небезпечно викривлення носової перегородки, якщо його не виправляти:

  • Одна з найпоширеніших проблем, пов'язаних із викривленням носової перегородки, це порушення дихання. Якщо прохід у носі звужений або перекритий, це може спричинити утруднення нормального дихання, особливо при фізичних навантаженнях або сонному апное. В результаті може виникнути сухий кашель, зниження якості сну, втома, головний біль і навіть гіпертонія.
  • Ще однією можливою проблемою є підвищений ризик інфекції. Скривлена носова перегородка може призвести до порушення природного відтоку слизу та мікробів з носа, що збільшує ймовірність їх затримки в порожнині носа та зростання бактерій. Це може призвести до появи повторних інфекцій у порожнині носа, гайморових пазухах і навіть легенях.
  • Викривлення носової перегородки також може призвести до проблем зі слухом та зубами. Це з тим, що носові ходи і придаткові пазухи розташовуються поруч із слуховими кісточками і корінням зубів. Скривлена перегородка може призвести до спотворення форми та положення цих структур, що може призвести до тинітуса (дзвін у вухах), болю в зубах, почуття тяжкості в голові і навіть до слабкості в ногах.
  • І, нарешті, викривлена носова перегородка може призвести до косметичних проблем. Іноді вона призводить до спотворення форми носа, що може зробити його неправильним чи нерівним. Це може викликати незадоволеність своїм зовнішнім виглядом.

Що робити, якщо викривлена перегородка носа? Обов'язково проконсультуватись із фахівцем. Після огляду лікар зможе точно встановити ступінь викривлення та визначити необхідність та обсяги оперативного втручання.