Пентагон назвав "небоєздатними" майже половину російських частин на українському фронті

Коментарi:

Російська влада не дарма спрощує собі можливість призвати в армію необмежену кількість людей за допомогою електронних повісток. Судячи з оцінок американських спецслужб, представлених у документах із витоку Пентагону, багато частин в Україні просто не здатні воювати.

Інше питання – чи здатні на це знову мобілізовані, вирвані із громадянського життя. А ось замістити великі втрати у військовій техніці Росії вже не вдасться. Незважаючи на роботу військових заводів у три зміни, основним джерелом її поставок зараз є склади з танками та гарматами більш ніж півстолітньої давності.

Newsweek розмістив 20 документів із витоку Пентагону. Згідно з одним із них, з даними на 1 березня 2023 р., із 474 російських батальйонів, розміщених в Україні, 110, або 23%, у Пентагоні вважають «небоєздатними».

При цьому серед власне бойових частин ця частка майже вдвічі вища: із 166 батальйонів регулярної армії небоєздатна майже половина – 72, або 43%. З 40 батальйонів, що знаходяться в резерві, не здатні боротися 11 (27,5%). Інші – це допоміжні батальйони.

Поповнення російської армії зараз чекати особливо ні звідки: 474 батальйони, що знаходяться в Україні, – це 90% з 527 задіяних у бойових діях.

Що стосується техніки, то найбільш катастрофічні втрати у відносному вираженні російська армія зазнала в танках – дві третини з 3028, що були, вона втратила 2048 машин, при цьому на театрі військових дій у неї залишилося 419, а в місцях постійної дислокації – 561. Для порівняння: українська армія втратила 468 танків, на фронті має 802 танки (з них 433 надані союзниками) – тобто вдвічі більше, ніж зараз у Росії, і ще 495 у запасі.

Ступінь впевненості в оцінці втрат сторін в американських спецслужбах називають невисокою через брак інформації. Але представлені цифри майже збігаються із даними блогу Oryx, експерти якого враховують документально підтверджені (за допомогою фотографій чи відео) втрати. Так, на даний момент (через півтора місяці після оцінки Пентагону, протягом якого активних бойових дій на фронті було за винятком битви за Бахмут) Oryx зафіксував втрату Росією 1901 танка.

Російська армія також втратила 3900 БТРів і БМП – більше половини з кинутих в Україну (залишилося 2928 машин) і майже вчетверо більше, ніж втратили ЗСУ.

Артилерійські війська втратили майже половину стволів – 985 проти 1209 решти (втричі більше, ніж ЗСУ).

Через брак озброєнь російської армії доводиться відправляти в Україну стару техніку: так, у березні з'явилися фотографії потягів, що перевозять танки Т-54 та Т-55 виробництва 1940-х – 1950-х рр. Розвідувальне відомство Міністерства оборони Великобританії повідомляло в середині березня, що російській армії доводиться стріляти старими, «непридатними для використання» артилерійськими снарядами та «виключно жорстко нормувати» їхнє застосування. Британська розвідка вважає це головною причиною того, чому Росія не змогла провести цього року хоч скількись значущого наступу.

«Росія, як і раніше, відстає від досягнення заявлених цілей щодо постачання техніки та живої сили для підтримки своїх операцій в Україні, – констатується в документі Пентагону. – Росія стала застосовувати більш старе, менш точне спорядження, щоб подолати нестачу сучасніших бойових систем».