Колишні командири ПВК Вагнера зізналися у масових вбивствах дітей в Україні

Коментарi:

«Зізнання мало. Має бути покарання», — заявив голова офісу Зеленського

Проект Gulagu.net опублікував свідчення двох колишніх в'язнів Азамата Улдарова та Олексія Савічева, які воювали в Україні у складі ПВК Вагнера. І Улдаров, і Савічов були помиловані указом президента Росії.

У ПВК Вагнера вони обіймали командні пости.

Савичов, який, за його словами, провів у місцях позбавлення волі 30 років, зокрема, розповів, що при ньому було розстріляно близько 70 колишніх в'язнів, які відмовлялися виконувати накази.

Крім того, Савичов зізнався, що в січні 2023 року на території Бахмута за наказом вищих командирів кинув 30 гранат Ф-1 у яму, заповнену вбитими та пораненими українцями та росіянами, а потім залив останки приблизно 60 людей бензином і підпалив, щоб знищити тіла. Савичов також докладно розповів на камеру про вбивство 10 підлітків і понад 20 беззбройних українців за розпорядженням командирів, а також наказ «зачистити житловий будинок» і вбити всіх, хто в ньому перебував.

Улдаров, у свою чергу, заявив, що за наказом вбивав дітей у Соледарі та Бахмуті. За словами Улдарова, «давали команду зачистити та знищити всіх» — чоловіків, жінок, людей похилого віку та дітей. Він розповів, як убив дівчинку у Соледарі. "Їй п'ять-шість років, а я вистрілив, ти розумієш, контрольний", – розповів він.

Обидва найманці розповіли про численні втрати ПВК Вагнера, а Улдаров заявив, що був свідком того, як родичам загиблих найманців видають порожні цинкові труни для поховання, зокрема в Ростовській області.

І Улдаров, і Савичов стверджують, що командування ПВК Вагнера загрожує найманцям «обнуленням», тобто вбивством, за спілкування з журналістами та розкриття будь-якої інформації про те, що відбувалося в зоні бойових дій. Найманці, відповідаючи на питання, що наводять, також заявили, що впевнені в тому, що засновник ПВК Євген Пригожин виконує розпорядження Володимира Путіна, і розслідувати злочини, скоєні в зоні бойових дій, в Росії не будуть.

Публікацію відео прокоментував голова офісу президента України Андрій Єрмак. "Нація нелюдів і вбивць, біологічне сміття цього світу", – написав Єрмак у телеграмі. «Одного зізнання мало. Має бути покарання. Жорстке та справедливе. І воно обов'язково буде», – додав він.

Пригожин заперечує інформацію із публікації Gulagu.net. «З приводу розстрілів дітей: звичайно ж, ніхто ніколи не розстрілює ані мирняк (мирні жителі — прим. ред.), ані дітей. Це нікому абсолютно не потрібне. Ми туди прийшли, щоби врятувати їх від того режиму, під яким вони знаходилися», — заявив бізнесмен.

(Увага! Відео містить описи жорстокості, насильства та вбивств, а також ненормативну лексику).