Якщо людина певний час отримувала допомогу з безробіття, як зараховують стаж для пенсії

Коментарi:

Оскільки періоди отримання допомоги з безробіття відносять до страхового стажу, то вони справді впливають на розрахунок пенсії.

Як впливають на розрахунок пенсії періоди безробіття і як ці періоди використовуються при оптимізації заробітку?
Вікторе Богданові, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Оскільки періоди отримання допомоги з безробіття відносять до страхового стажу, то вони справді впливають на розрахунок пенсії. Насамперед це впливає на коефіцієнт стажу, адже чим більше стажу, тим вища пенсія.

Відповідно до статті 24 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», до страхового стажу, серед іншого, включаються періоди, протягом яких особа підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття.

Йдеться про періоди отримання допомоги з безробіття (крім одноразової її виплати для організації безробітного підприємницької діяльності), а також допомоги з часткового безробіття на період карантину (встановленого Кабінетом Міністрів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19).

Також нагадаємо, що для обчислення пенсії враховується вся заробітна плата (дохід) особи, починаючи з 1 липня 2000 року. Тобто беруться всі періоди, за які є дані про те, що людина підлягала загальнообов'язковому страхуванню, тобто отримувала офіційні виплати.

***

І тут ми наближаємося до питання так званої оптимізації зарплати, що передбачено статтею 40 згаданого закону. На вибір особи, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу поспіль за умови, що зазначені періоди у сумі становлять не більше ніж 10% тривалості страхового стажу.

Зазвичай процес оптимізації зарплати провадиться в автоматичному режимі без участі пенсіонера. Тобто комп'ютерна програма сама визначає, який період краще вилучити. Отже, теоретично невигідний період отримання допомоги з безробіття може бути виключений із розрахунку пенсії, тобто потрапити до загальної кількості місяців, що підлягають оптимізації.

***

Зауважимо, що додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди:

  • термінової військової служби;
  • навчання;
  • догляду за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, за пенсіонером, який за висновком медичної установи потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за період з 1 липня 2000 року до 1 січня 2005;
  • страхового стажу під час карантину, з місяця запровадження карантину у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення;
  • страхового стажу під час військового стану, з місяця його запровадження та протягом трьох календарних місяців після його припинення чи скасування.