Суд у Миколаєві залишив під вартою рекламіста, який розвішував в окупованому Херсоні проросійські білборди

Коментарi:

Колабораційна діяльність

Підозрюваний в колабораціонізмі запевняв суд, що має проукраїнську позицію і буде діяти і інтересах держави, де проживає, але цього треба створити певні умови.

У Центральному районному суду Миколаєва розглянуто клопотання про продовження строків тримання під вартою 57-річному чоловіку, підозрюваному у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.111-1, ч.6 ст.111-1 КК України (колабораційна діяльність).

В окупованому Херсоні підозрюваний здійснив реєстрацію підприємства відповідно до вимог законодавства рф. Основним видом діяльності новоствореної організації було надання рекламних послуг.

Реєстрацію, з метою уникнення відповідальності, він здійснив на ім’я 82-річної тещі, водночас, відповідно до матеріалів кримінального провадження, їй не було відомо щодо обставин здійснення підприємством господарської діяльності, а також виготовлення і підписання від її імені документів. Сам підозрюваний обійняв посаду заступника директора.

Підприємство під час окупації Херсону виготовляло та розміщувало рекламу проросійської спрямованості, на замовлення і в інтересах держави-агресора. Проросійською агітацією, зокрема щодо виправдовування військових дій на території України, виготовленою на підприємстві підозрюваного були зайняті переважна більшість білбордів у Херсоні.

Прокурор оголосила клопотання, в якому просила продовжити строки тримання під вартою, наголошуючи, що ризики враховані судом при обранні запобіжного заходу не зменшились і не зникли.

Захисник заперечив проти задоволення клопотання, зазначаючи, що ризики необґрунтовані, а підозра недоведена. За такого, просить суд відмовити у задоволенні клопотання повністю або обрати альтернативний запобіжний захід не пов'язаний з триманням під вартою.

Підозрюваний зазначив, що має значні знання і досвід в конструюванні і виробництві продукції військового призначення, деякі з його виробів досі використовуються представниками правоохоронних органів.

Також повідомив, що має проукраїнську позицію і налаштований працювати, щоб захистити свої рідних та державу, де проживає. Його життя та дії скеровані на захист держави, в інтересах якої він буде діяти. Проте, для досягнення цієї мети необхідно створити умови і забезпечити певний рівень свободи. За такого, просив суд відмовити у задоволенні клопотання прокурора.

Заслухавши думки сторін та дослідивши матеріали клопотання, суддя Володимир Лященко ухвалив продовжити підозрюваному строк дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Про це повідомила прес-служба Центрального районного суду міста Миколаєва.