Росія залишилася без військового спецназу: в Україні загинули до 95% бійців

Коментарi:

Російські воєначальники в перші місяці після вторгнення найчастіше використовували бригади спецназу як простих піхотинців.

В результаті елітні частини, на підготовку яких йде не менше чотирьох років, випатрали, пише The Washington Post (WaPo) з посиланням на оцінки американських військових і експертів, а також супутникові знімки, що опинилися серед документів з витоку Пентагону.

Це позбавило російську армію можливості здійснювати спеціальні операції, котрим такі підрозділи призначені. На те, щоб фактично наново створити боєздатні частини, Росії може знадобитися близько десятиліття, свідчать документи Пентагону. У них говориться:

Із п'яти російських окремих бригад спеціального призначення, які повернулися з бойових операцій в Україні наприкінці літа 2022 р., всі, крім однієї, зазнали значних втрат.

Про масштаби таких втрат свідчать, зокрема, супутникові знімки, зроблені у листопаді 2021 та листопаді 2022 р.р. На першому полігон 22-ї окремої бригади спецназу у Ростовській області буквально забитий військовою технікою. На другому, зробленому за кілька місяців після повернення з України, її значно менше; за оцінкою американських військових, кількість армійських бронеавтомобілів-всешляховиків «Тигр», якими користуються бійці спецназу, скоротилася більш ніж удвічі.

Загалом російські війська втратили 151 «Тигр» – принаймні за такою кількістю машин є документальні підтвердження експертів Oryx.

Американська розвідка відстежила повернення всіх підрозділів спецназу, за винятком 25-го окремого полку. Можливо, відсутність розвідувального сигналу про його повернення до місця дислокації у Ставропіллі може пояснюватись важкими втратами серед живої сили та техніки, йдеться у документі.

27 березня 2023 р. Володимир Путін надав полку почесне найменування «гвардійський» за «масовий героїзм і відвагу».

У документах Пентагону немає оцінок, скільки всього спецназівців загинуло чи було поранено в Україні, але є дані щодо одного підрозділу – 346 окремої бригади спецназу ГРУ Генштабу ЗС РФ. Вона «позбавилася майже всього складу, із спрямованих [в Україну] 900 осіб у строю залишилося лише 125». (Головна військова розвідка Міноборони України повідомляла у 2016 р., що бійці 346-ї бригади займалися спеціальною розвідувальною підготовкою військ ДНР та ЛНР, брали участь у бойових діях проти українських сил.)

За оцінкою американських спецслужб, втрати у 22-й та двох інших окремих бригадах спеціального призначення склали 90-95%.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту вивчення зовнішньої політики та експерт з російських збройних сил, пояснив WaPo причини таких катастрофічних втрат в елітних частинах. Оскільки мотострілкові підрозділи виявилися вкрай неефективними, командування кинуло на фронт спецназ, повітряних та морських десантників. І якщо спробу висадитися в аеропорту «Антонов» у Гостомелі з метою подальшого захоплення Києва ще можна вважати спецоперацією, то на південній та східній ділянках фронту найкращі підрозділи просто гинули на передовій. Так російська армія від початку втратила професіоналів, здатних вести розвідку, здійснювати диверсії та таємні операції, каже Лі.

Це, за його словами, вплинуло на весь подальший перебіг війни. У лютому під Вугледаром, як повідомлялося, загинув командир 14-ї бригади спецназу полковник Сергій Поляков. Це ще одна ілюстрація проблем, з якими стикається російська армія.

Якщо такий високопоставлений командир перебуває на передовій, щось, мабуть, не так. Або в цього підрозділу занадто великі втрати, або їм доводиться робити те, що вони не повинні робити.