Чистий четвер-2023: прикмети, обряди, що потрібно робити і рецепт солі-оберегу

Коментарi:

Сьогодні, 13 квітня, – Чистий четвер. Одна з головних дат на Страсному тижні, який завершується світлим Великоднем.

Цього дня люди очищалися від гріхів за допомогою води та стрижки волосся, прибирали вдома та молилися, робили заговори на гроші та щасливе сімейне життя, готували оберіг – четвергову сіль, після чого йшли на службу до храму.

Головні традиції Чистого четверга:

  • викупатися до сходу сонця, щоб залишатися щасливим та успішним до наступного Чистого четверга та очистити своє тіло. Під час купання треба прочитати змову на удачу: "Водічка, водичка, ти лийся, обличчя моє очищаючи, тіло моє очищаючи і душу мою очищаючи, наповни мене красою і здоров'ям". Після цього купання закінчується обливанням себе з ковша холодною водою;
  • вмитися зі срібла (додати в таз із водою срібну монетку чи ложку), щоб бути здоровим та красивим;
  • забратися в домі, щоб забрати з дому весь негатив;
  • спекти паски та пасхи.

Прикмети:

  • при збиранні в цей день можна знайти те, що давно шукали;
  • якщо тричі перерахувати всі гроші в домі, то в сім'ї пануватиме достаток та добробут;
  • позичаючи що-небудь у цей день, тим самим людина віддає щастя та достаток;
  • Сонячна погода в Чистий четвер говорить про теплий залишок весни, дощовий день спричинить холод і вогкість до літа.

А тепер детальніше.

Вважається, що цього дня до сходу сонця людині слід викупатися. Не обов'язково робити це у священних джерелах чи з використанням святої води. Навіть обмивання простою ключовою водою допоможе людям душевно зняти з себе гріхи, тяжкість життя, біди та негаразди.

Очистивши тіло, вся сім'я вирушає до храму, щоб сповідатися та причаститися. Також у Чистий четвер допомагали нужденним.

Цього дня неодмінно потрібно зробити в будинку генеральне прибирання, адже після Великого Четверга прибирати в будинку вже не можна: дні, що залишилися до свята, варто провести в суворому пості і молитві. Вважається, що якщо зустріти Великдень у брудній оселі, то нічого хорошого від наступного року чекати не варто. При цьому починаючи з четверга і вже до Великодня не можна нічого виносити з дому (а заодно позичати – нічого, аж до горезвісної солі сусідки).

У Великий четвер треба принести з церкви так звану страсну свічку: вважається, що вона допомагає в лікуванні різних захворювань. Цього ж дня готують четвергову сіль — звичайну сіль перепікають у печі, а потім освячують у церкві. Багато людей впевнені, що така сіль також має цілющі властивості.

Саме у Чистий четвер господині печуть паски, а також фарбують яйця.

У Чистий четвер наші пращури питали у потойбічних сил про своє майбутнє: брали свічку, принесену з вечірньої служби, запалювали її і йшли на горище (одне з місць проживання домовика). Там треба було постояти якийсь час і зачекати на дух. Якщо був волохатий домовик, то це обіцяло сім'ї багатство, якщо ж лисий — то жити господарям у злиднях.

Чистий четвер: обряди

Обряд на захист будинку

Вранці в церкві брали свічку і випалювали на притолоці (верхній поперечині дверного отвору) і на віконних рамах хрести, обкурювали всі житлові приміщення ялівцевими гілочками, обходили всі кімнати та будинок по колу з іконою та молитвою.
Обійшовши всі кути в будинку, господині розпочинали генеральне прибирання. Мити потрібно від найдальших кутів до порога, брудну воду бажано виливати поза домом.
Крім того, у Чистий четвер приносили додому ялівець та верес, їхні гілки прикріплювали біля вхідних дверей, щоб уберегти будинок від нещасть.

Обряд, щоб у будинку водилися гроші

Згідно з обрядом, у воду, якою мили вікна та двері, кидали жменю монет і читали змову: "Гроші, ведіть – не переводьтеся, ростіть-множайтеся, ворогові не діставайтеся!". Після збирання складали заговорену дрібницю у чистий кут будинку на тиждень, а воду виливали під будь-яке дерево.
Є ще й такий звичай – якщо тричі протягом цього дня перерахувати всі гроші, які є в будинку, то протягом цього року гроші не будуть переводитися. Робити це слід до сходу сонця, опівдні та на заході сонця.

Чистий четвер: що треба робити

Вважається, що у Чистий четвер неодмінно потрібно встигнути:

  • почати прибирання цього дня саме з ранку: навіть якщо просто помиєте посуд перед виходом на роботу або захопите сміття, виходячи з дому – це вже рахуватиметься;
  • вважається, що Чистий четвер – найвдаліший день у році, щоб уперше постригти маленьких діток; а наші пращури у цей день "на удачу" стригли навіть худобу;
  • зняти з себе наведену ворогами порчу – для цього досить рано вранці, ще до світанку, просто вмитися, примовляючи слова молитви: "Змиваю те, що на мене напустили, те, чим душа і тіло мається, все чистим четвергом знімається. Амінь";
  • самотнім жінкам, щоб знайти своє щастя, цього дня при миття радили молитися так: "Як світлий і червоний чистий четвер, так і я раба (ім'я) буду для всіх прекрасною. Амінь".

Чистий четвер: що не можна робити

А ось робити у це свято не радять:

  • виносити щось із дому, а також щось позичати;
  • ділитися кухонним начинням чи продуктами – навіть із родичами чи сусідами;
  • їсти скоромну їжу (продукти, не дозволені на пост: м'ясні продукти, яйця, молочні продукти);
  • на ніч з Великого четверга на Страсну п'ятницю залишати замочену білизну, яку не встигли випрати, а також невимитий посуд;
  • як і в інші дні Страсного тижня не можна гадати, веселитися, святкувати, співати і танцювати.

Чистий четвер: заговори

На удачу та щастя

Спочатку потрібно вимити вимийте свій будинок святою водою, а після закінчення прочитати змову:
"Очищується Чистим четвергом
Вся матінка-земля,
Очиститься Чистим четвергом
І душа моя.
Як правильно ходять
По небу сонце та місяць,
За своїм колом
Вічному повертаються,
Так правильно
Повернеться і до мене
Щаслива частка
І доля.
Нині і повсякденно
І на віки віків.
Амінь".

Заговір, щоб хлопцям подобатися

У Великий четвер купують люстерко, не беручи при цьому здачу з покупки, встають між двома деревами, дивляться в куплене люстерко і кажуть:
"Як весь світ
У дзеркало виглядає,
На свій відбиток
Милується,
Так би на мене хлопці
Милувались,
Зі мною милувалися
І цілувалися
Та навперебій свататися
До мене рвалися.
В ім'я Отця і Сина, І Святого Духа.
Амінь".

Заговір, щоб хлопець дівчатам подобався

Вимовляють, вмиваючись:
"Вода з обличчя,
Наречена до молодця.
Як люди воду люблять,
Так би й мене дівки
Цінували та любили.
В ім'я Отця і Сина, І Святого Духа.
Амінь".

На щасливе сімейне життя

Окремийи заговір є на щасливе сімейне життя. Якщо чоловік і дружина часто лаються, брали хліб, щедро посипали його сіллю та примовляли:

"Солю, солю хліб, посипаю сіллю. Щастя, мир і спокій у будинок повертаю"

Після Чистого четверга починається Страсна п'ятниця. Це день жалоби за Ісусом Христом; один із найсуворіших протягом посту. День рекомендовано провести у молитві, на воді, без їжі.