На Миколаївщині жінка отруїлася грибами, які сама ж і зібрала
Цей випадок отруєння дикорослими грибами став першим цього року
У Миколаївській області 78-річну жінку госпіталізовано після отруєння дикорослими грибами.
Як повідомили НН у Миколаївському центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я, цей випадок отруєння дикорослими грибами став першим цього року.
Як з'ясувалося, мешканка села Костянтинівка Баштанського району вживала гриби пісковики, які сама й зібрала у лісі. Вона їх почистила, помила, відварила та обсмажила. Вдень 2 квітня вона їла гриби разом із сином, невісткою та онуками. Але вони симптоми отруєння відсутні.
Завідувачка відділу комунікації та інформаційно-роз'яснювальної роботи Центру Вікторія Смолякова уточнила, що перші прояви клінічних симптомів нудота, блювання, пронос з'явилися через 6 годин. Наступного дня жінку госпіталізували до терапевтичного відділення КНП «Баштанської багатопрофільної лікарні». Стан захворілої середньої тяжкості, станом на 7 квітня пенсіонерка все ще перебуває в лікарні.
У Миколаївському центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я дали важливі рекомендації щодо вживання грибів, щоб уникнути отруєння та дуже серйозних наслідків для здоров'я людини, аж до загибелі.
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Які ознаки отруєння грибами
Симптоми можуть проявитися як через півгодини після вживання, і протягом кількох днів. Ось які основні ознаки отруєння грибами:
- нудота;
- блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури;
- зниження пульсу;
- нестача повітря, ядуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, галюцинації.
Перша допомога при отруєнні грибами
- Викличте екстрену медичну допомогу – 103;
- Промийте шлунок простою водою;
- Дотримуйтесь постільного режиму;
- Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- Приймайте сорбенти.
Що категорично не можна робити при отруєнні грибами
При отруєнні грибами категорично заборонено вживати алкоголь та їжу, у тому числі молочні та кисломолочні продукти. Це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов'язково зберегти, це допоможе дізнатися про причину отруєння і призначити правильне лікування.