На Миколаївщині жінка отруїлася грибами, які сама ж і зібрала

Коментарi:

Цей випадок отруєння дикорослими грибами став першим цього року

У Миколаївській області 78-річну жінку госпіталізовано після отруєння дикорослими грибами.

Як повідомили НН у Миколаївському центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я, цей випадок отруєння дикорослими грибами став першим цього року.

Як з'ясувалося, мешканка села Костянтинівка Баштанського району вживала гриби пісковики, які сама й зібрала у лісі. Вона їх почистила, помила, відварила та обсмажила. Вдень 2 квітня вона їла гриби разом із сином, невісткою та онуками. Але вони симптоми отруєння відсутні.

Завідувачка відділу комунікації та інформаційно-роз'яснювальної роботи Центру Вікторія Смолякова уточнила, що перші прояви клінічних симптомів нудота, блювання, пронос з'явилися через 6 годин. Наступного дня жінку госпіталізували до терапевтичного відділення КНП «Баштанської багатопрофільної лікарні». Стан захворілої середньої тяжкості, станом на 7 квітня пенсіонерка все ще перебуває в лікарні.

У Миколаївському центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я дали важливі рекомендації щодо вживання грибів, щоб уникнути отруєння та дуже серйозних наслідків для здоров'я людини, аж до загибелі.

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Які ознаки отруєння грибами

Симптоми можуть проявитися як через півгодини після вживання, і протягом кількох днів. Ось які основні ознаки отруєння грибами:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури;
  • зниження пульсу;
  • нестача повітря, ядуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, галюцинації.

Перша допомога при отруєнні грибами

  • Викличте екстрену медичну допомогу – 103;
  • Промийте шлунок простою водою;
  • Дотримуйтесь постільного режиму;
  • Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • Приймайте сорбенти.

Що категорично не можна робити при отруєнні грибами

При отруєнні грибами категорично заборонено вживати алкоголь та їжу, у тому числі молочні та кисломолочні продукти. Це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Залишки грибів або грибних страв слід обов'язково зберегти, це допоможе дізнатися про причину отруєння і призначити правильне лікування.