Російських льотчиків, які збили американський дрон, представили до держнагород

Коментарi:

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу представив до держнагород льотчиків винищувачів Су-27, які 14 березня збили американський безпілотник MQ-9 Reaper над Чорним морем.

Як зазначається в телеграм-каналі Міноборони, льотчики запобігли порушенням «кордонів району тимчасового режиму використання повітряного простору, встановленого з метою проведення спеціальної військової операції».

За версією Міноборони, американський безпілотник здійснював політ із вимкненими транспондерами та порушив встановлені Москвою кордони. «З метою ідентифікації порушника у повітря було піднято винищувачів зі складу чергових з ППО сил», — йдеться у повідомленні відомства.

Незабаром після цього безпілотник упав внаслідок «різкого маневрування», стверджує військове відомство. При цьому наголошується, що російські винищувачі «бортове озброєння не застосовували, з безпілотним літальним апаратом у контакт не вступали і благополучно повернулися на аеродром базування».

За версією Європейського командування збройними силами США, російський Су-27 зіткнувся з американським безпілотником. «Два російські Су-27 здійснили небезпечний і непрофесійний перехоплення безпілотного літального апарату MQ-9 ВПС США, який працював у міжнародному просторі над Чорним морем», — зазначили у командуванні.

На доказ цього було опубліковано відео, на якому видно, як російський літак на великій швидкості наближається до безпілотника, а потім скидає паливо. Після цього, як стверджують США, винищувач зачепив пропелер дрона і його довелося затопити.

У Білому домі відкинули обмеження, які Росія наклала на польоти у Чорному морі, оскільки Москва не має таких прав. США не збираються дотримуватися «незаконних обмежень польотів над Чорним морем», заявив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Бідого дому Джон Кірбі.

Однак, після інциденту США вирішили провести оцінку доцільності розвідувальних операцій за допомогою безпілотників над Чорним морем, пише CNN. Американські військові зважують витрати та вигоди від подібних місій, порівнюючи потенційну розвідувальну цінність конкретного маршруту з ризиком ескалації у відносинах із Росією.

У Пентагоні стурбовані тим, що обмеження маршрутів безпілотників у Чорному морі вплине на збирання розвідданих, пов'язаних із війною в Україні. Але навіть у цьому випадку США має альтернативу для збору інформації — супутники-шпигуни, зазначило джерело в американському військовому відомстві.