Великдень 2023: коли та як святкують у різних країнах

Коментарi:

У 2023 році Православний Великдень припадає на 9 квітня. Дата змінюється щороку і залежить від дати повного місяця, що настає після весняного рівнодення. Відлік католицького свята ведеться за тією самою формулою, але за юліанським календарем. Тому дати у різних конфесіях не збігаються.

Незвичайні великодні традиції

У кожній країні по-своєму підходять до традицій святкування. В Україні прийнято збиратися сім'єю, святити паски та крашанки. Хтось проводить час на природі, хтось за переглядом фільмів чи грою в Elslots казино. Якщо Великдень припадає на кінець квітня і погода досить тепла, багато хто вибирається на пікніки.

У різних країнах є безліч цікавих великодніх традицій, наприклад:

  • Швейцарія Традиційна гра "Церква у вогні". На дерев'яній конструкції, що нагадує церкву, розміщують яйця, потім підпалюють конструкцію. А коли вона догорить, місцеві жителі збирають яйця, що вціліли після вогню.
  • Греція святкує Великдень грандіозними багаттями. Їх розпалюють на головній площі міста. Після того, як багаття згорить, люди розкидають попел по полю, вірячи, що завдяки цьому буде багатий урожай.
  • Угорщина. Місцеві жителі розпочинають традиційну гру «безкровний Великдень». Ця гра нагадує нашу «битву яйцями», в якій учасники б'ються за яйцями, поки не залишиться один переможець. Він і отримує право з'їсти великодній сніданок.
  • Італія. Тут проходить традиційний парад Mysteries of Trapani, в якому беруть участь люди, що тримають на плечах великі дерев'яні статуї зі сценами великодньої історії.
  • Велика Британія. У країні популярна традиційна гра Rolling the Easter Egg, в якій яйця катають з пагорба. Чиє яйце долетить до фінішу першим, той і виграє.

Не менш цікавими є і традиції великоднього понеділка.

Великодній понеділок: традиції у різних країнах

У Біблійних переказах понеділок після Великодня є першим днем, коли Христос явився своїм учням. У зв'язку з цією подією у різних народів виникли свої традиції. Більшість християн відвідують церкву та ходять у гості до родичів. Прийнято ділитися їжею цього дня, як Христос ділив свою трапезу з учнями.

У деяких країнах великодній понеділок називають мокрим чи поливальним. Прийнято обливатись водою у цей день, оскільки вода змиває гріхи. У деяких регіонах України влаштовують веселі події, молодь обливається водою. Раніше ці обряди були пов'язані із заміжжям: хлопець обливав дівчину водою, ніби заявляючи про свої наміри. Нині ця традиція просто веселе свято. Якщо у понеділок, 10 квітня, буде тепла погода, можна буде чудово повеселитися з друзями, обливаючись водою.

До речі, погода, яка була у великодній понеділок, може передбачати погодну ситуацію на літо. Якщо понеділок сонячний та безхмарний, то й літо буде спекотним, посушливим із мінімумом дощів. Дощовий ранок великоднього понеділка обіцяє дощове літо.