Парламент Молдови за дві хвилини перевів країну з "молдавської" на румунську мову

Коментарi:

Парламент Молдови схвалив перейменування державної мови з молдавської на румунську. У другому читанні «за» проголосували 58 депутатів зі 101, повідомив речник Ігор Гросу.

З трансляції засідання парламенту видно, що ухвалення законопроекту у другому читанні пройшло без обговорення і тривало менше двох хвилин.

Згідно з поправкою, словосполучення «молдавська мова» у всіх законодавчих актах замінюється на «румунську мову». Це ж стосується слів «державна», «офіційна» та «рідна» мова. З Конституції виключили текст, що «функціонує на основі латинської графіки», який визнаний застарілим.

Ініціатором законопроекту виступила правляча партія «Дія та солідарність», яка має 63 мандати в парламенті. Опозиційний блок комуністів та соціалістів був проти. 2 березня документ схвалили у першому читанні, при цьому голосування супроводжувалося скандалом. Опозиційні депутати принесли плакати із закликом до референдуму та дострокових парламентських виборів, протест закінчився бійкою.

У декларації про незалежність Молдови державною мовою названо румунську. На підставі цього у 2013 році Конституційний суд визнав, що так і має бути офіційно, хоча, згідно з Конституцією, державною мовою в країні вважається молдавська на основі латиниці — такий її варіант аналогічний румунській. При цьому школах та університетах республіки викладається румунська мова, молдавській на основі кирилиці навчаються лише у невизнаному Придністров'ї.