Ізраїль схвалив постачання Україні систем боротьби з дронами

Коментарi:

Ізраїль схвалив експортні ліцензії на продаж Україні систем захисту від дронів. З їхньою допомогою можна протистояти іранським безпілотникам, які використовує Росія, пише Axios із посиланням на ізраїльських та українських чиновників.

Це сталося вперше від початку вторгнення. За словами співрозмовників видання, продаж дозволили глава Міноборони Йоав Галлан та міністр закордонних справ Елі Коен у середині лютого, коли Ізраїль проводив перегляд своєї політики щодо війни за вказівкою прем'єра Біньяміна Нетаньяху.

Ліцензії схвалили для компаній Elbit та Rafael. Офіційні особи вважали, що цей крок не є зміною політики Ізраїлю, оскільки дана техніка має оборонний характер і не використовує бойовий вогонь. Крім того, надання цих систем Києву відповідає інтересам Ізраїлю, оскільки він хоче з'ясувати, наскільки вони є ефективними проти іранських безпілотників.

Раніше Тель-Авів намагався не надавати військової допомоги Україні, побоюючись, що такий крок може створити напруженість у відносинах з Росією та завдати шкоди інтересам безпеки Ізраїлю в Сирії.

Системи захисту від дронів мають радіус дії 40 км, їх можна розташувати поруч із електростанціями або іншими важливими об'єктами. Делегація Міноборони України вже відвідала Ізраїль, побувала на презентації та оцінила необхідність купівлі. Угода ще не підписана. «Україна зацікавлена у цих системах, але вони вважаються менш важливими, оскільки досі вдавалося перехоплювати безпілотники у 75–90% випадків. Що нам дійсно потрібно, то це система захисту від балістичних ракет», — сказав український чиновник.

Ізраїль «за лаштунками» надає допомогу Україні у значно більших масштабах, ніж про це відомо публічно, заявив у січні ізраїльський посол у Німеччині Рон Просор. "Армія регулярно блокує постачання зброї з Ірану до Сирії та Лівану, включаючи іранські дрони та ракети, які Росія використовує в Україні", – розповів дипломат.

Офіційно Ізраїль підтверджує лише гуманітарну підтримку Києва, утримуючись від постачання озброєнь, незважаючи на прохання президента України Володимира Зеленського та тиск адміністрації США.

У листопаді Ізраїль дозволив країнам НАТО постачати Україні системи озброєнь, які містять ізраїльські компоненти, а також погодився профінансувати «стратегічні матеріали» на кілька мільйонів доларів.