Олімпійська чемпіонка з Миколава Харлан прокоментувала рішення FIE повернути фехтувальників Росії на міжнародну арену

Коментарi:

Миколаївське училище фізичної культури, де навчалася Ольга, знищено ракетною атакою окупантів

Міжнародна федерація фехтування (FIE) допустила російських та білоруських спортсменів до участі у змаганнях під своєю егідою. Рішення ухвалено на позачерговому конгресі, що пройшов 10 березня, у режимі онлайн.

Рішення про допуск російських та білоруських фехтувальників до участі в індивідуальних змаганнях відповідно до умов нейтралітету було прийнято 89 голосами проти 46. Чи зможуть спортсмени обох країн виступати під своїми прапорами, залежатиме від рекомендацій МОК.

Рішення має набути чинності з другої половини квітня якраз до липневого чемпіонату світу з фехтування в Мілані. Це дозволить російським та білоруським фехтувальникам взяти участь у кваліфікації до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі. Сьогоднішнє рішення означає, що російських та білоруських фехтувальників буде допущено до всіх олімпійських кваліфікаційних змагань.

Спортсменам з обох країн було заборонено брати участь у змаганнях під егідою FIE з березня 2022 через вторгнення в Україну.

При цьому путінський гаманець Алішер Усманов «тимчасово» пішов з посади президента FIE, а голова Олімпійського комітету Росії Станіслав Поздняков був позбавлений посади голови Європейської конфедерації фехтування.

Реакція НФФУ

Федерація фехтування України прокоментувала рішення FIE допустити російських та білоруських спортсменів до змагань під своєю егідою.

«Ми глибоко шоковані та обурені цим рішенням і негайно скликаємо засідання президії для ухвалення рішення про нашу реакцію на вердикт про його можливе оскарження.

Протягом вихідних ми консультуватимемося з членами федерації, спортсменами, тренерами, НОК України та міністерством спорту», — йдеться у релізі на офіційному сайті ФФУ.

Нагадаємо, рішення має набути чинності з другої половини квітня 2023 року, якраз до липневого чемпіонату світу з фехтування у Мілані. Це дозволить російським та білоруським фехтувальникам взяти участь у кваліфікації до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі. Сьогоднішнє рішення означає, що російських та білоруських фехтувальників буде допущено до всіх олімпійських кваліфікаційних змагань.

Думка Харлан

Прокоментувала рішення FIE Ольга Харлан, олімпійська чемпіонка із Миколаєва.

«Розчарування... Гнів... Несправедливість...

Ось що я відчуваю зараз. Рішення конгресу Міжнародної федерації фехтування _fie дозволити руZяну та білоруZяну змагатися на всіх змаганнях під час жорстокої війни на моїй батьківщині Україні змушує мене спустіти всередині.

Це змушує мене повірити, що немає кращого та справедливого світу.

У нас була і досі є підтримка, яка розуміє де правильно, а де неправильно, де істинне світло, а де низька темрява.

І ми глибоко вдячні всім нашим друзям та людям, які залишаються з нами весь цей поганий час. Але, на жаль, деякі люди ніяк не зможуть поставити себе на вашу позицію. Вони просто не хочуть, бо їм це боляче та непотрібно. Тому що шукають хибну думку «Спортсмени не несуть відповідальності», «Спорт поза політикою», «Ми всі сім'я і житимемо у світі» у своїх егоїзмах. Ця думка руйнується в той момент, коли на ваш будинок, на вашу землю падають бомби, коли вам доводиться жити в бомбах, коли ви повинні вийти на передову і захистити свою сім'ю від вбивств, які хочуть зруйнувати ваше життя та багато речей, які навіть ніколи приходив у твоїх кошмарах. Ці люди ніколи не зрозуміють, поки це не станеться з ними».