Вітамін В9: секретні властивості фолієвої кислоти для нашого організму

Коментарi:

Фолат або фолієва кислота – це нутрієнт, який необхідний нашому організму для вироблення еритроцитів та синтезу ДНК (яка контролює спадковість і використовується для управління кожною клітиною для її повсякденної діяльності).

Ця речовина також називають вітамін В9, вона є представником групи В і, як і інші нутрієнти з цієї групи, відноситься до водорозчинних елементів і не накопичується в організмі.

Іншими словами, нам потрібно щодня отримувати його разом із продуктами або БАДами для забезпечення потреб організму. Підібрати цей вітамін у вигляді добавки, а також дізнатися ціни на Вітамін В9 можна на сайті Biovit.ua

Більшість людей знає фолієву кислоту як вітамін, дуже важливий для вагітних. Це насправді так, її роль у розвиток дитини складно переоцінити. Вітамін В9 необхідний формування нервової трубки плода — зачатка центральної нервової системи.

І при його дефіциті у вагітних жінок народжуються діти з тяжкими вродженими дефектами. Тому всі лікарі світу радять жінкам, які перебувають у репродуктивному віці, приймати фолієву кислоту регулярно з профілактичною метою, а після підтвердження вагітності продовжувати прийом.

Крім того, вітамін В9 може принести й іншу неоціненну користь нашому здоров'ю. Такий нутрієнт допомагає:

  • Захистити серце. Фолієва кислота знижує ризик серцевих захворювань шляхом зменшення рівня гомоцистеїну. Її адекватне вживання корелюється з нижчою ймовірністю розвитку ішемічної хвороби серця та інсульту.
  • Зберегти здоровий слух. Фолієва кислота уповільнює вікове зниження гостроти слуху. А у багатьох пацієнтів із раптовою нейросенсорною приглухуватістю та деякими іншими порушеннями слуху виявлявся виражений дефіцит такого нутрієнта.
  • Підтримати здоров'я очей. Вітамін В9 може виявитися дуже корисним у профілактиці макулярної дегенерації – вікового захворювання, що призводить до сильного порушення гостроти зору. Для максимально повного ефекту його варто поєднувати з іншими вітамінами групи В (В6 та В12).
  • Полегшити депресію. Проведені експерименти підтверджують, що до 38% пацієнтів з депресивними розладами страждають від нестачі фолієвої кислоти. При цьому рівень виразності депресії набагато вищий у людей з тяжким дефіцитом такого нутрієнту, і антидепресанти за такої нестачі не дають очікуваного результату. Прийом вітаміну В9 допомагає знизити ризик розвитку депресивних порушень та сприяють більш ефективній терапії таких проблем зі здоров'ям.
  • Підтримати роботу мозку. Добавки фолієвої кислоти позитивно позначаються на гостроті мислення та пам'яті у будь-якому віці. А у людей похилого віку вони навіть знижують ризик когнітивних порушень, у тому числі хвороби Альцгеймера.

Дізнатися більше про користь фолієвої кислоти та її вплив на організм людини можна у цій розширеній статті.

Фолієва кислота є у складі різних продуктів харчування. Найкращими джерелами такого нутрієнта вважаються зелені листові овочі. Також деяка кількість вітаміну В9 є в бобових, фруктах, печінці та горіхах.

Незважаючи на таку різноманітність харчових джерел фолату, багато людей відчувають дефіцит цього нутрієнту. І гарантовано уникнути його допоможуть лише спеціальні добавки з вітаміном В9.

Ці засоби добре засвоюються і покривають усі потреби організму. Вони можуть викликати передозування, оскільки надлишок фолієвої кислоти легко виводиться разом із сечею, і схильні викликати ніяких побічних ефектів.