У справі про знищення літака «Мрія» заарештовано колишніх керівників державного підприємства «Антонов»

Коментарi:

Колишнє керівництво державного підприємства «Антонов» підозрюють у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ (частина 2 статті 114-1 КК України), через що було знищено найбільший у світі літак — «Мрія».

Про це заявили СБУ та офіс Генпрокурора України.

Справу розслідують стосовно колишнього гендиректора «Антонова» Сергія Бичкова, його заступника Михайла Харченка та начальника підрозділу з авіаційної безпеки Олександра Нетесова, розповіли джерела «Української правди».

Двох фігурантів справи заарештували, третю оголосили в розшук, повідомили у відомствах. За даними «Української правди», Нєтесов виїхав із України. Як зазначає СБУ, всім підозрюваним загрожує до 15 років ув'язнення.

У СБУ вважають, що в січні-лютому 2022 року чиновники не дали військовим організувати оборону аеродрому в Гостомелі, на якому знаходився літак АН-225 «Мрія». Через дії топ-менеджерів «Антонова», вважає слідство, російські сили змогли тимчасово захопити аеродром, навколишні населені пункти та знищити «Мрію».

Дії підозрюваних також призвели до загибелі людини та заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості ще двом людям, додає Генпрокуратура.

Нагадаємо, аеродром у Гостомелі на Київщині зазнав масованого обстрілу на початку вторгнення Росії в Україну. В результаті було знищено літак «Мрія», що стояв на аеродромі, що існував в єдиному екземплярі.

Знищена «Мрія» стала одним із символів війни в Україні. Влада України заявляє, що відновить літак і каже, що можна знищити «Мрію», але не знищити мрію.