Монахів Московського патріархату зобов'язали залишити Києво-Печерську лавру. Ті відмовляються

Коментарi:

Керівництво національного заповідника «Києво-Печерська лавра» зобов'язало представників Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ (МП)) залишити територію та будинки лаври до 29 березня.

Про це повідомляється у попередженні виконувача обов'язків гендиректора заповідника Олександра Рудника, яке опублікували на сайті лаври.

У документі наголошується, що з 2013 року між адміністрацією заповідника та чоловічим монастирем УПЦ (МП) Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою було укладено договір про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном. Як зазначає видання «Країна», йдеться про так звану Нижню лавру.

Наразі цей договір вирішили розірвати, оскільки спеціальна комісія встановила, що монастир порушував умови використання державного майна.

У своєму попередженні Рудник посилається на указ президента України Володимира Зеленського, який у грудні 2022 року набув чинності рішення РНБО «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій» у країні. Цей документ серед іншого передбачає запровадження персональних санкцій проти представників релігійних організацій, пов'язаних з Росією.

Коментуючи попередження, представник УПЦ (МП) заявив, що церква не може виселитися з монастиря, «оскільки для цього немає жодних юридичних обґрунтувань».