Залужний повідомив, що вночі по Україні ворог випустив 81 ракету. Загинуло шестеро людей

Коментарi:

У ніч на 9 березня російські військові завдали масованого ракетного удару по об'єктах критичної інфраструктури України.

Повітряну тривогу оголошували на всій території країни. Місцева влада повідомляла про вибухи у Києві, Одесі, Миколаєві, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, Житомирі, Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій та Тернопільській областях. У багатьох регіонах спрацювали системи ППО.

За даними головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, російські військові здійснили як мінімум 81 ракетний пуск, використавши в тому числі 28 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555, 20 крилатих ракет морського базування «Калібр», шість крилатих ракет повітряного базування , шість крилатих ракет повітряного базування Х-47 «Кинжал», вісім керованих авіаційних ракет Х-31П/X-59, 13 зенітних керованих ракет С-300. Також було запущено вісім іранських ударних дронів «Shahed-136/131».

Українським військовим вдалося знищити 34 із 48 крилатих ракет (Х-101/Х-555, «Калібр») та чотири безпілотники, розповів Залужний. Також, за його словами, вісім керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 у результаті організованої протидії не досягли своїх цілей.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив про кілька вибухів у Голосіївському та Святошинському районах. В результаті спалахнули автомобілі у дворі одного з житлових будинків. Двоє людей було госпіталізовано.

У Золочівській громаді Львівської області через ракетний удар загинуло п'ятеро людей, повідомив голова обласної адміністрації Максим Козицький. За його словами, ракета впала в житловому кварталі, після чого почалася пожежа, яка знищила три житлові будинки.

Голова військової адміністрації Дніпропетровської області Сергій Лисак заявив, що ракетним обстрілам зазнали Дніпровський, Павлоградський, Криворізький та Нікопольський райони. В результаті зафіксовано «серйозні руйнування» на об'єктах енергетичної інфраструктури та промислових підприємствах. Загинула одна людина та ще двоє отримали поранення, додав він.

За даними голови Харківської військової адміністрації Олега Синегубова, російські військові завдали щонайменше 15 ударів ракетами С-300 по Харкову та області. Внаслідок цього пошкоджено об'єкти критичної та цивільної інфраструктури. У селищі Пісочин ракета пошкодила кілька житлових будинків, поранення отримали дві жінки похилого віку.

Голова військової адміністрації Одеської області Максим Марченко повідомив, що під час російського обстрілу пошкоджено житлові будинки та один об'єкт енергетичної інфраструктури.

Голова адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул заявив, що внаслідок російського удару є попадання у два об'єкти енергетичної інфраструктури у Криворізькому районі.