Лукашенко запровадив смертну кару для чиновників за державну зраду

Коментарi:

"Бацька" бачить навколо себе одних зрадників.

Олександр Лукашенко підписав закон «Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності», який, зокрема, запроваджує страту для чиновників за зраду державі. Про це повідомила прес-служба політика.

«Основна мета документу — посилення протидії злочинам екстремістської (терористичної) та антидержавної спрямованості», — наголосила прес-служба Лукашенка.

Законом передбачається поширення кримінальної відповідальності за зраду державі, вчинену посадовою особою, на всіх осіб, які обіймають державні посади. При цьому за зраду державі, вчинену посадовою особою або військовослужбовцем, запроваджується можливість застосування виключного міри покарання смертної кари.

За низку злочинів антидержавної спрямованості встановлюється додаткове покарання у вигляді штрафу до 50 тисяч базових величин (1 850 000 рублів).

Також запроваджується кримінальна відповідальність за пропаганду тероризму, дискредитацію Збройних сил, інших військ та військових формувань, воєнізованих організацій та порушення вимог щодо захисту державних секретів.

З трьох до десяти діб збільшується термін затримання осіб, підозрюваних у вчиненні зради державі, змові або інших діях з метою захоплення державної влади, шпигунства та агентурної діяльності, що необхідно для забезпечення максимально якісного проведення оперативно-слідчих заходів у відповідних справах.

Одночасно передбачається звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які здійснювали підготовку до нападу на установи, які користуються міжнародним захистом, або до здійснення диверсії, але відмовилися від своїх намірів і сприяли запобіганню зазначеним злочинам.

Також до Кримінально-процесуального кодексу вносяться окремі коригування, зумовлені практикою його застосування.