Грузинські протестуючі домоглися відкликання законопроекту про «іноагентів»

Коментарi:

Правляча партія «Грузинська мрія» та інші партії з парламентської більшості Грузії ухвалили рішення відкликати законопроект «Про прозорість іноземного впливу», який спричинив масові протести у суспільстві.

Офіційна версія написана так.

«Ми бачимо, що ухвалений законопроект викликав розбіжності у суспільстві. Машина брехні змогла подати законопроект у негативному світлі та ввести в оману певну частину населення. На законопроект було наклеєно помилковий ярлик „російського закону“, а його прийняття в першому читанні було представлено в очах частини громадськості як відхід від європейського курсу. Крім того, радикальним силам вдалося залучити частину молоді до протиправної діяльності», — йдеться у спільній заяві партій, яку цитує «Руставі 2».

Нагадаємо, у Грузії кілька днів тривають масові протести проти ухвалення закону про «іноземних агентів». Законопроект внесли до парламенту країни у двох варіантах. 7 березня грузинські депутати ухвалили у першому читанні законопроект «Про прозорість іноземного впливу». Він передбачає, що в Грузії з'явиться реєстр «іноземних агентів», у якому будуть зазначені всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються більш ніж на 20% з-за кордону.

7-8 березня у центрі Тбілісі біля будівлі парламенту на проспекті Руставелі проходили масові акції протесту: демонстранти намагалися прорватися до парламенту, закидали поліцейських камінням та пляшками, намагалися будувати барикади. У відповідь спецназ застосував проти протестувальників водомети та сльозогінний газ. За підсумками розгону мітингів МВС Грузії відзвітували про затримання 133 осіб за адміністративними статтями про дрібне хуліганство та непокору поліції. Ще одного протестувальника затримали за кримінальним обвинуваченням у нападі на поліцейського. Йому може загрожувати до семи років позбавлення волі.