Шахраї під приводом грошової допомоги обнулили рахунок мешканки Миколаївщини

Коментарi:

На Миколаївщині почастішали випадки шахрайства під приводом грошової допомоги від міжнародних організацій для постраждалих від російської агресії. Замість виплат люди навпаки втрачають свої гроші.

6 березня про чергову таку подію заявила 45-річна мешканка села Степове.

Вона розповіла, що отримала смс із посиланням, за яким можна було оформити отримання фінансової допомоги. Жінка перейшла на цю адресу. Почала заповнювати форму, вказавши реквізити банківського рахунку та особисті дані. Тієї ж хвилини з її рахунку списали 59 тисяч гривень.

Постраждала пояснила, що текст оголошення був дуже переконливим, а посилання на державний банк. Вона аж ніяк не засумнівалася у справжності.

Жінка втратила свої гроші, бо за посиланням ховався фішинговий сайт – це двійники легальних сайтів. Візуально дуже схожі, але різниця зазвичай лише в одній літері назви. Якщо на сайті двійника крім номера картки ввести ще й термін дії та ССV-код – шахраї отримають доступ до грошей.

Для переконливості шахраї використовують і логотипи відомих ЗМІ. У соцмережах під такими повідомленнями пишуть коментарі про нібито вже отримані надхмарні суми допомоги. У реальному житті, кажуть поліцейські, все навпаки.

Щоб уберегтися від шахрайських дій, поліція закликає не переходити за сумнівними посиланнями. Люди вказуючи свої персональні та секретні дані, відповідно можуть втратити всі свої заощадження

Заявки на міжнародну допомогу збирають на єдиному порталі "є-Допомога". Інформацію від заявників перевіряють на достовірність та згодом передають донорам, лише потім, кажуть у Мінсоцполітики, міжнародні організації перераховують гроші на рахунки людям. “Зазвичай, міжнародної організації після того, як приймають рішення про проведення виплат, вони надсилають повідомлення на “Месенджер”, або СМС-інформування, і людина або на залишений свій банківський рахунок, або через міжнародний маніграм “Вестерн юніон” проводять виплати, це ніхто нічого не потребує жодних коштів, жодних персональних даних.