Агентом ГРУ в Очакові був співробітник сил спецоперацій

Коментарi:

Зрадник намагався схилити на бік окупантів мера Очакова

Співробітники Служби безпеки України в Очакові затримали агента Головного управління Генерального штабу ЗС Росії.

Він схиляв місцеву владу до співпраці з окупантами та збирав дані про переміщення українських військових.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними слідства, російська військова розвідка поставила фігуранту завдання схилити керівництво міста до співпраці з росіянами. За це меру Очакова пропонували "обрати посаду" у разі захоплення південного регіону.

Однак він виявив патріотичну позицію, повідомив СБУ про спроби вербування та сприяв викриттю планів РФ.

СБУ встановила, що агентом ГРУ виявився колишній командир одного із центрів спеціальних операцій ЗСУ. Згодом він влаштувався до Очаківської міської ради.

Після початку повномасштабної війни з посадовцем встановила зв'язок російська військова розвідка щодо розвідувально-підривної діяльності проти України.

Слідчі встановили, що чоловік перебував на постійному агентурному зв'язку з кадровим співробітником ГРУ – уродженцем України Сергієм Колесніковим. Саме за його вказівкою посадова особа приховано збирала дані про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони, які задіяні у захисті прибережних районів. Для цього він намагався використати свої зв'язки серед колишніх військових та чинних чиновників.

Фігурант також займався формуванням власної розгалуженої мережі інформаторів для збирання та передачі розвідданих РФ. Для комунікації з російським куратором використовував анонімні месенджери.

Під час обшуків за місцем проживання ворожого агента співробітники СБУ виявили "таємний" телефон, який він використав для конспірованого листування з окупантами. Також вилучено тепловізори та незареєстровану зброю з боєприпасами.

Наразі СБУ повідомили чоловіка про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Джерела в правоохоронних органах повідомили, що йдеться про Едуарда Шевченка, бійця Військово-морських сил ЗСУ, який брав участь у битвах за Слов'янськ, Краматорськ, Лисичанськ та Дебальцеве.