Держдума – росіянам: Захищайтесь самі, купуйте ППО

Коментарi:

Російська армія не може закрити повітряний простір від ударних безпілотників.

Влада Росії розписалася в нездатності захистити всю критично важливу інфраструктуру країни від українських атак. З урахуванням розмірів держави "завжди знайдеться лазівка", через яку на його територію може залетіти ударний безпілотник, заявив голова комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов.

У зв'язку з цим він запропонував російським корпораціям самим закуповувати системи протиповітряної оборони (ППО) для боротьби з дронами, оскільки кошти Міноборони «зосереджені на прикритті важливих державних та військових об'єктів». На думку депутата, подібний внесок бізнесу у безпеку дозволить захистити нафтобази, газорозподільні станції, електростанції, мости, шляхопроводи та заводи.

«Є досить недорогі засоби боротьби з безпілотними літальними апаратами, які кожна корпорація, що поважає себе, може закупити і поставити на свої об'єкти», — заявив Каратполов.

Він також зазначив, що інформація про вже існуючі системи ППО, включаючи їхні параметри, вже відома українським військовим, оскільки мають засоби розвідки; Крім того, такі дані їм надають країни НАТО. «Тобто вони приблизно знають, де наші кошти ППО знаходяться, і запустити безпілотник маршрутом, щоб він пройшов не тільки огинаючи рельєф, а й обминаючи ці ж райони протиповітряної оборони, цілком можливо», — зазначив Картаполов.

Депутат вважає за потрібне змусити російських бізнесменів закуповувати засоби протидії дронам на постійній основі, навіть у разі закінчення війни в Україні. За його словами, системи ППО стануть у нагоді і надалі «для протидії терористам».

28 лютого російські регіони потрапили під найбільшу з початку війни атаку дронів, яка торкнулася території за сотні кілометрів від лінії фронту. Безпілотники були помічені у Брянській та Білгородській областях, що безпосередньо межують з Україною, а також у Ленінградській області та Краснодарському краї. Ще один дрон, начинений вибухівкою, впав у Підмосков'ї у селі Губастове. Ним виявився ударний БПЛА UJ-22 Airborne українського виробника "Укрджет". Відстань від Губастова до центру Москви — близько 95 км — він міг би подолати приблизно за 40 хвилин.