Соловйов поскаржився на конфіскацію вілл і звинуватив Італію у нацизмі

Коментарi:

Російський пропагандист Володимир Соловйов, який потрапив під санкції за підтримку війни в Україні, продовжує журитися через арешт своєї нерухомості в Італії. Телеведучий втратив щонайменше дві вілли.

У черговому випуску своєї програми на каналі «Росія 1» він звинуватив ЄС у нацизмі та антисемітизмі. «У мене немає питань до цих нацистських сволочів. Вони нацисти. Спочатку вони позбавляють євреїв, таких, як я, власності в Італії. Нам, євреям, не звикати, як європейські нацисти позбавляють нас власності», — заявив Соловйов.

На його думку, таким чином у ЄС намагаються заткнути йому рота. Соловйов також розкритикував санкції проти близьких родичів чиновників та бізнесменів. «Вони [європейці] поводяться в найгірших традиціях того, що вони називають сталінськими репресіями, коли вони запроваджують санкції проти дружин та дітей», — сказав він.

Соловйов потрапив під особисті санкції ЄС після початку війни. В обґрунтуванні говорилося, що пропагандист «відомий своїм вкрай ворожим ставленням до України та звеличенням російського уряду, а отже, несе відповідальність за підтримку дій, які підривають територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України».

У березні 2022 року влада Італії заарештувала дві вілли Соловйова на озері Комо. Після цього команда політика Олексія Навального опублікувала розслідування, в якому йдеться про ще два пов'язані з пропагандистом особняки. Як стверджується, один належить самому Соловйову, інший записаний на його матір.

Автори розслідування попросили заарештувати цю нерухомість комітету фінансової безпеки Італії, який стежить за дотриманням країною санкцій ЄС. Також вони вимагали відкликати візи та посвідки на проживання у членів родини Соловйова.

Незважаючи на те, що пропагандист кляне у своїх ефірах Захід, активно підтримує війну і президента Володимира Путіна, нерухомість він вважав за краще купувати саме в Європі. У 2020 році він розповів, що вибрав Італію, оскільки йому не сподобалося у Сочі. Не влаштували Соловйова і погода та інфраструктура Криму, хоча він зізнався, що востаннє був там 1982 року. Оцінювати стан півострова після російської анексії пропагандист чомусь не схотів. Також телеведучий не розглядав Алтай та Байкал, бо «туди летіти далеко».

Крім цього Соловйов запевняв, що купувати нерухомість в Італії вигідніше, ніж у Росії. «Це дешевше, ніж купувати дачу десь у нас на березі якогось нашого теплого моря. Я коли дивлюся ціни в Криму чи Сочі, розумію, що в Італії дешевше», — говорив він. Тим часом, за найскромнішими оцінками, вартість однієї вілли пропагандиста на озері Комо становить 8 млн євро. У 2019 році Соловйов повідомив, що отримав посвідку на проживання в Італії. Однак тепер йому заборонено в'їзд до всіх країн ЄС.

У травні 2022 року телеведучий вже намагався звинуватити італійську владу у фашизмі під час спільного ефіру з експертом із цієї країни. Тоді співрозмовник запитав його: «Якщо Італія – це фашисти, то чому ви купили чотири вілли в Італії? Вам подобається бути в оточенні фашистів?» У відповідь на це Соловйов поспішив виправдатися, заявивши, що вілли він купував тоді, коли італійці «пам'ятали і любили росіян», проте зараз влада республіки «все змінила».