Євросоюз прийняв десятий пакет санкцій проти Росії

Коментарi:

Євросоюз озвучив подробиці узгодженого напередодні десятого пакету санкцій проти Росії за війну в Україні.

Як заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, сумарно нові обмеження торкнулися 121 фізичної та юридичної особи.

Конкретних імен він поки не назвав, проте зазначив, що до чорного списку потрапили ті, хто «несе відповідальність за депортацію та насильницьке усиновлення не менше 6000 українських дітей». "Це явне порушення міжнародного права, у тому числі Женевської конвенції", – підкреслив Боррель.

Крім цього, ЄС посилив експорт продукції подвійного призначення, критично важливих технологій та промислових товарів, включаючи електроніку, запчастини для машин, вантажівок та авіадвигунів. Також було заборонено постачання товарів для будівельного сектору», які можуть бути «спрямовані російським військовим». Крім цього, у чорному списку опинилися сім іранських виробників дронів.

У Єврокомісії зазначили, що з урахуванням нового пакету під санкції потрапила вже половина європейського експорту до Росії. Крім того, було обмежено транзит через РФ товарів та технологій подвійного призначення з ЄС. Також країни об'єднання більше не надаватимуть Москві потужності для зберігання газу та заборонили росіянам обіймати керівні посади на стратегічних підприємствах Євросоюзу.

Санкції зачепили й імпорт товарів, які приносять Росії значний дохід — наприклад, асфальту (бітуму) та синтетичного каучуку. Крім цього, у чорному списку — три російські банки. Які — поки що не повідомляється. Bloomberg писав, що це можуть бути Тінькофф Банк, Альфа-банк та Росбанк.

Також ЄС вжив заходів проти російської пропаганди, зокрема, заборонив мовлення RT Arabic та Sputnik Arabic, які використовуються «з метою підриву підтримки України».

«Ми, як і раніше, єдині в нашій рішучості завдати шкоди військовій машині Росії», — прокоментував десятий пакет санкцій Боррель.