Польща відправила Україні перші танки Leopard

Коментарi:

Польща у п'ятницю, 24 лютого, надішле Україні першу партію обіцяних танків Leopard 2.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на анонімного представника польської влади.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький оголосить про початок постачання під час візиту до Києва, розповів співрозмовник агентства. Загалом Варшава пообіцяла поставити ЗСУ 14 танків.

Київ очікує, що загалом ЗСУ отримають до 320 західних танків, проте, за поточними оцінками, лише 50 бойових машин досягнуть лінії фронту на початок квітня, писала газета Times. Окрім Польщі про відправку машин Україні заявляли США, Великобританія, Німеччина, Фінландія, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди.

У січні канцлер Олаф Шольц оголосив, що Німеччина відправить 14 танків Leopard 2A6 для підтримки ЗСУ, а також дозволить іншим країнам, на озброєння яких ухвалені німецькі танки, експортувати їх до України.

Згідно з планами Берліна, Україна має отримати два танкові батальйони Leopard 2 — понад 60 танків. Один батальйон, сформований Німеччиною, складатиметься з досконаліших моделей Leopard 2A6, інший, сформований Польщею, — з Leopard 2AF.

На Мюнхенській конференції з безпеки Шольц дорікнув союзникам Німеччини в тому, що вони не виконують обіцянки і зволікають із постачанням танків. Лише Португалія погодилася відправити три танки новітньої моделі Leopard 2A6. Іспанія має 239 танків Leopard 2A6, але вони потрібні їй для власної оборони.

Польща досягла більшого успіху з організацією батальйону 2AF. Іспанія поставить шість таких танків, Норвегія – вісім, Канада – чотири.

У четвер, 23 лютого, міністерство оборони Фінляндії пообіцяло відправити Україні три танки Leopard 2, а також навчити солдатів їх використанню. У Берліні сподівалися, що Гельсінкі, чия армія має 200 танків Leopard 2, може зробити більший внесок. Однак президент Фінляндії Саулі Ніїністе підтвердив, що внесок Фінляндії буде відносно невеликим, враховуючи протяжність її кордону з Росією (1340 км) і той факт, що це єдина країна з цими танками, яка не є членом НАТО.