Спіймали лже-волонтерів, які наводили ракети на лікарні на півдні України

Коментарi:

СБУ затримала агентів під час спроб визначення точних геолокацій

Агенти ФСБ збирали розвіддані про місця дислокації підрозділів ЗСУ та правоохоронних органів на території південних регіонів України.

"Один із зловмисників маскувався за волонтерами. Під приводом доставки допомоги на фронт він прибував на позиції українських захисників, де збирав розвіддані на користь країни-агресора", – повідомляє прес-служба СБУ.

Крім того, агенти об'їжджали прифронтову місцевість та передавали ворогові координати об'єктів критичної інфраструктури та соціальних установ, включаючи місцеві лікарні. Отримані відомості окупанти використали для підготовки та проведення прицільних ракетних ударів по українських об'єктах.

СБУ встановила, що саме за "наведенням" російської агентури загарбники здійснили серію обстрілів медустанов на півдні України.

За кожне успішно виконане вороже завдання посібники агресора отримували від своїх кураторів грошову винагороду. Сума залежала від важливості об'єкта та складності збору інформації про нього. А також їм пообіцяли, у разі захоплення південних регіонів України, "посади" в окупаційних адміністраціях Росії.

"Працівники СБУ затримали агентів під час спроб визначення точних геолокацій кількох українських лікарень та енергооб'єктів. За даними слідства, зрадниками виявились шість місцевих жителів, яких після початку повномасштабного вторгнення завербував кадровий співробітник управління ФСБ РФ", – зазначили у спецслужбі.

Під час обшуків на місцях проживання агентів знайшли телефони з доказами злочинних дій та банківські картки, на які надходила "винагорода" від агресора.

Слідчі СБУ повідомили затриманих про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує покарання довічного позбавлення волі.