Курс долара зараз і прогноз на 2023 рік

Коментарi:

Чи зростатиме курс долара у 2023 році, від чого залежить ціна американської валюти і чи може вона збільшитись у найближчі місяці

Багато фінансових аналітиків упевнені, що протягом кількох місяців ціна долара поступово зростатиме. З великою ймовірністю євро в цей період буде дещо слабше. Щодо довготривалої перспективи, то не виключено, що до кінця року вартість американської валюти знову знизиться. Такі прогнози експерти пояснюють тим, що останнім часом багато країн зменшують кількість резервів у центральних банках, що зберігаються у доларах США.

Щоб бути в курсі того, як змінюється курс долара щодо інших валют, можна використовувати сучасні онлайн-інструменти. Наприклад, на сайті Meta є зручний конвертер валют, який при розрахунку ґрунтується на поточних значеннях даних ЦБ. Щоб користувачі могли наочно подивитися на те, як змінювався курс валюти, що їх цікавить, на сайті є докладний графік ціни.

Від чого залежить курс долара

Долар США – це валюта, на курс якої змушені орієнтуватися практично всі країни світу. Формування його вартості ґрунтується безпосередньо на зовнішньоекономічній діяльності. Агенти, які задіяні у системі економіки, займаються здійсненням розрахунків із іноземцями, а також впливають на формування попиту та пропозиції національної валюти на фінансовому ринку.

Простіше кажучи, попит та додаток створюється за рахунок здійснення певних дій з двох сторін:

  • Імпортери закуповують товари, випущені в інших державах за долари, а продають у країні за нацвалюту. Вони вважаються агентами попиту на американську валюту, оскільки віддають національну валюту за долари, щоби придбати необхідну продукцію за кордоном.
  • Експортери. Реалізують виготовлену продукцію іншим країнам за долари, всередині держави вкладають нацвалюту у виробництво.

Виходячи з вищесказаного виходить, що попит на долари США зростає, коли збільшуються обсяги імпорту, а пропозиція збільшується в тому випадку, якщо зростає експорт.

Одним із найважливіших макроекономічних індикаторів для курсу американської валюти є різниця між вхідними та вихідними фінансовими потоками, яка також називається торговим балансом. Його значення може бути вищим або нижче нуля. У першому випадку йдеться про профіцит, а в другому про дефіцит.

Також на вартість валюти США впливають такі фактори, як:

  • внутрішня політико-економічна обстановка країни;
  • події, що відбуваються у світі;
  • обсяг грошової маси;
  • рівень ключової та кредитної ставок;
  • ступінь інфляції.

Слід зазначити, що на курс долара можуть впливати й інші події, які не мають прямого зв'язку з політикою чи фінансово-сферою.