Індексація пенсій у 2023 році: скому додадуть лише 100 гривень

Коментарi:

В Україні в березні буде проведено масштабну індексацію пенсій, під час якої мінімальна доплата становитиме 100 гривень, а максимальна — 1500 гривень.

Про це йдеться у проекті постанови Кабміну про індексацію пенсій, який опублікувала для обговорення Федерації профспілок України.

Мінімальна доплата у 100 гривень світить молодим пенсіонерам, яким виплати було призначено у 2020−2022 роках. На такому ж рівні встановлено суму підвищення для пенсіонерів, яким призначення відбулося трохи раніше.

Під час індексації у березні розмір збільшення пенсій не може перевищувати 1500 гривень.

Як випливає з пояснювальної записки до проекту постанови, витрати бюджету насамперед спрямовуються на національну безпеку та оборону.

«Проект розроблено насамперед для забезпечення у 2023 році збільшення мінімальних виплат найуразливішим категоріям пенсіонерів, а також проведення індексації пенсій», — йдеться у проекті постанови.

Нагадаємо, провести індексацію цього року планують більшій кількості пенсіонерів, ніж це передбачено законодавством. Про це заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

«Формула, визначена чинним законодавством, передбачає підвищення лише для тих категорій, які мають пенсію більшу, ніж мінімальну. Зазвичай у людей, які мають невеликий стаж чи невеликий заробіток, уже є певні гарантії „дотяжки“, які під індексацію не підпадали. Але цього року ми розуміємо, що інфляція суттєво „з'їла“ доходи наших громадян. Пенсіонери традиційно є найменш захищеною категорією, тож ми працюємо над тим, щоб забезпечити всім категоріям підвищення пенсії — і навіть тим, у кого вона найменша», — наголосила вона.