Житло для військовополонених: як це працюватиме, – подробиці від голови Миколаївської облради Ганни Замазєєвої

Коментарi:

Ми повертаємо полонених, але часто їм нема куди повертатися!

Їхні будинки знищені, пошкоджені, або знаходяться на окупованій території. А хтось і до війни не мав окремого власного житла. Держава має допомогти нашим захисникам і захисницям! Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва пропонує об’єднати зусилля центральної та місцевої влади і забезпечити звільнених з полону житлом на пільгових умовах.

Миколаївщина стане першою областю, де запрацює програма підтримки військових, які повернулися з полону

«Як голова Миколаївської облради, вже надала завдання апарату облради розробити на сесію проєкт програми, що передбачатиме погашення першого внеску за квартири в рамках «єОселі» з обласного бюджету. Логічно, що програма стосуватиметься колишніх військовополонених, які мешкають саме на Миколаївщині. Впевнена, ця програма однозначно буде підтримана нашими депутатами.

Сподіваюся, що Миколаївщина стане першою областю, де запрацює така програма. І потім цю ініціативу підхоплять усі регіони України», – каже Ганна Замазєєва.

Воїни заплатили дуже високу ціну

Миколаївщина стане пілотним регіоном, який запровадить розширену програму пільгових кредитів на житло для військовополонених. Потім її зможуть підхопити й інші області. В цьому впевнена голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, яка є членом Координаційного штабу з питань поводження з полоненими, уповноваженою Штабу Південного регіону. Ось її аргументи.

«Британський гімн починається словами «Боже, бережи Короля». А закінчується так: «...і нехай він завжди дає нам привід співати голосно й від щирого серця «Боже, бережи Короля».

На перший погляд, дивно: Король уособлює батьківщину, а невже батьківщину можна любити лише «з приводу», а не безумовно? З іншого боку, все вірно. Ми отримуємо цінні подарунки від коханої дружини або коханого чоловіка, навіть якщо кохаємо її/його безумовно. І такі знаки уваги лише підсилюють почуття.

Наші захисники й захисниці пішли на фронт захищати Україну не з розрахунку, а по волі серця. Та це не означає, що держава їм нічого не винна. Особливо якщо воїн заплатив за неї високу ціну – провів місяці в рашистському полоні», – написала у своєму блозі Ганна Замазєєва.

Довоєнна програма «єОселя» всіх проблем не вирішує

«Медична, психологічна, соціальна реабілітація – це той мінімум, який повинна робити держава для захисників, вирваних з рук окупантів. Я пропоную піти далі й забезпечувати таких людей житлом. Ось моя ідея», – каже Ганна Замазєєва.

Ще до повномасштабної війни в Україні працювала програма «єОселя». Завдяки ній кадрові військові, які потрапили в полон, могли отримати пільговий кредит на придбання житла. Умови – 3% річних та сплата першого внеску в розмірі 20% від вартості квартири.

Але в нинішніх умовах «єОселя» не вирішує всіх проблем. По-перше, тому що стосується лише професійних військових та залишає «за бортом» мобілізованих захисників. По-друге, тому що навіть 20% від вартості квартири часто є непідйомною сумою для звільненого полоненого та його сім’ї.

Перша проблема вирішується на центральному рівні. Я вже провела переговори з представниками Уряду з метою розширити програму кредитування на мобілізованих військовополонених.

Другу проблему будемо вирішувати на рівні нашого регіону», – запевняє Ганна Замазєєва.

Гроші на житло

Одразу виникає питання: чи є у Миколаївської області гроші на це?

«Так, гроші є. Обласний бюджет отримує від військовослужбовців, розквартированих на Миколаївщині, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Військові допомагають області – ми, у свою чергу, допоможемо військовим, – каже Ганна Замазєєва. – До того ж, йдеться не про таку й велику кількість людей. Та й квартири в Миколаєві не коштують як елітні котеджі в Конча-Заспі.

До речі, ми не селитимемо наших захисників в старі радянські «хрущовки» чи «панельки»! Програма діятиме винятково для первинного ринку житла. Тобто кошти підуть на розвиток економіки регіону, оскільки нові квартири будуть купуватися у місцевих забудовників.

Миколаївщина стане першою ластівкою, пілотним регіоном. Сподіваюся, цю програму підхоплять й інші обласні ради. Позитивний приклад вже маємо: програму соціального захисту «Турбота» розпочали в Миколаївській облраді, а зараз її реалізують в декількох регіонах.

Забезпечення житлом – лише один із напрямків нашої роботи з військовополоненими. Ми розробляємо програми реабілітації, допомагаємо родичам полонених, намагаємося усунути бюрократичні перепони, налагоджуємо координацію різних відомств та багато іншого.

Якщо нам все це вдасться (а я в нас вірю), тоді держава, як співають британці, дійсно дасть ще один привід співати про неї. Хоча насправді нам не треба урочистих пісень. Буде достатньо, якщо наші захисники житимуть після перемоги у комфортних умовах».

Принагідно Ганна Замазєєва нагадала, що військовополонені та їхні рідні можуть звертатися з усіма питаннями до Південної філії Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, де вона є координаторкою. Філія знаходиться в Миколаєві та обслуговує мешканців Миколаївської, Одеської й Херсонської областей.