На що звертати увагу при виборі ігрового маніпулятора

Коментарi:

Інструментарій середньостатистичного геймера – це солідний набір обладнання, що включає, крім власне консолі, клавіатуру, веб-камеру, мікрофон, навушники та, звичайно, ігровий маніпулятор.

Без останнього ігровий процес неможливий. Існує кілька різновидів таких пристроїв (геймпад, джойстик, кермо), але універсальним, з яким можна працювати в іграх різних жанрів, є геймпад.

Основні характеристики ігрових маніпуляторів

При виборі геймпада необхідно враховувати низку критеріїв:

  1. Матеріал виготовлення корпусу. Як правило, це пластик, але від його якості залежить, як довго прослужить пристрій. Важливо, щоб джойстик мав протиковзку поверхню, адже в процесі захоплюючої гри рука постійно рухається і часто потіє. Колір та дизайн, хоч і не впливають на ігровий процес, для багатьох є важливою статусною характеристикою.
  2. Форма та розміри геймпада. Ігрові маніпулятори Dualshock розраховані на гравців, які мають середню та невелику долоню. XBOX та аналоги мають більші габарити. Відрізняються геймпади розташуванням хрестовин, а також аналогових стиків, деякі виробники випускають моделі, що поєднують особливості різних типів маніпуляторів.
  3. Наявність та кількість додаткових/програмованих кнопок. Чим більше додаткових кнопок, тим універсальніший геймпад, оскільки за їх допомогою можна продублювати елементи керування грою або змінити кількість спрацьовувань клавіш. Програмовані кнопки служать для цих цілей, але з їх допомогою можна налаштовувати макроси, що значно спрощує проходження місій.
  4. Функція вібровіддачі – важливий елемент взаємодії гравця та маніпулятора, що забезпечує якісний зворотний зв'язок. Проте для сучасних геймпадів наявність вібромотора є стандартом. За бажання вібрацію можна вимкнути.

Особливості підключення

Клавіатури, навушники, мікрофони – практично всі ігрові аксесуари можуть мати провідне або бездротове виконання. Маніпулятори – не виняток. Дротові з'єднуються з ПК за допомогою USB, для з'єднання з приставками використовуються кабелі з пропрієтарними роз'ємами.

Бездротові моделі мають вбудований модуль Bluetooth і коштують дорожче провідних за інших рівних характеристик. Але й можливостей у них набагато більше, а головною їхньою гідністю вважається автономність, що підвищує рівень комфорту. Такі пристрої працюють на батареях або акумуляторах, які потребують заряджання або заміни.

Тактильні відчуття

Технічні характеристики це добре, але ігровий маніпулятор повинен бути комфортним у використанні. Бажано перевіряти це безпосередньо у магазині. Якщо ви придбали геймпад онлайн, наприклад, на сайті Алло.юа у Дніпрі, у вас буде час, щоб перевірити, наскільки він відповідає вашим очікуванням. Завжди можна повернути чи обміняти на інший маніпулятор, який не підійшов чи не працює.