Масляна у 2023 році: історія та традиції свята

Коментарi:

Масляна – яскраве, роздольне, веселе стародавнє народне свято, яке настає наприкінці зими.

Масляна присвячена пробудженню від зимової сплячки, оглядинам, сватання, весняному сонечку і відзначається в момент зустрічі зими навесні.

Масляна починається 20 лютого

Масляна не має фіксованої дати і щороку настає у різні дні. А все тому, що свято залежить від дати Воскресіння Христового.

Масляна відзначається за тиждень до Великого посту, який, у свою чергу, починається за сім тижнів до Великодня.

2023 року православний Великдень припадає на 16 квітня. Великий пост розпочинається 27 лютого. Відповідно Масляна-2023 настане 20 лютого і триватиме цілий тиждень, до самого початку весни, завершуючись Прощеною Неділею.

Історія та традиції Масляної

Масляна – стародавнє язичницьке свято, що символізує поклоніння Сонцю. Колись він за датою збігався з днем весняного рівнодення. З приходом християнства церква зберегла старий звичай зустрічі весни, але приурочила його початку Великого посту.

Наведіть у будинку порядок та покличте гостей

Церква так і не зуміла надати святу релігійного підтексту та адаптувати під свій календар. Тож він залишився лише у народному календарі. Заборони були різнобічні і стосувалися як їжі чи роботи, а й поведінки.

Масляна передбачає Великий піст, тому краще відмовитися від м'ясних начинок у млинцях. Віддайте перевагу рибним, овочевим, на основі сиру, адже як би там не було, на вас чекає кілька тижнів суворого посту і краще почати до них підготовку вже зараз.

Як і в будь-яке велике свято, не можна злитися, поганословити і лаятись, адже вже йде підготовка до Великого посту.

Не можна на Масляну зустрічати гостей у неприбраному будинку. Весь масляний тиждень суворо розписаний: хто до кого ходить у гості Так що, крім млинців, від вас потрібна ще чистота і порядок у будинку, адже цього свята немає жодних заборон на роботу, так що можете сміливо прати, мити і прибирати.

Ще не можна затворюватися. Це не просто поганий тон, а й порушення давніх звичаїв свята. Словом, дотримуйтесь традиції щодо походів у гості та галасливих гулянь з поїданням млинців.

Не можна ненажерити. Млинці млинцями, але нестримність у їжі – це гріх, тим більше напередодні Великого посту. Словом, дотримуйтесь міри.

Млинці, схожі на Сонце

Масляний тиждень також називається Сирним тижнем або м'ясопустним тижнім. Таку назву цей період отримав тому, що Масляна є підготовчим етапом до Великого посту.

Головний символ Масляної – це млинці. Круглі, рум'яні та гарячі, вони символізують сонце. На млинці запрошують гостей та самі ходять у гості. Подаються млинці з найрізноманітнішими начинками. Перший млинець за традицією віддавався жебракам для поминання померлих родичів.

Як слід відзначити Масляну вважалося гарною прикметою – отже, рік буде ситним та врожайним. І крім цього, віруючим можна їсти практично будь-яку пісну їжу – фрукти, гриби та овочі, а також страви з них. Також можна їсти ікру та рибу у всіх видах та будь-які молочні продукти.